Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie. Vei avea fructe până în toamnă

de: Ioana Bucur
06 04. 2023

„Spune-mi cum ți-ai îngrijit grădina primăvara, ca să îți spun ce recoltă vei avea”. În această perioadă, legumicultorii și pomicultorii din toate colțurile țării apelează la toate trucurile pe care le au în arsenal pentru a-și asigura o producție cât mai bogată și sănătoasă. Află, din râdurile de mai jos, care este amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie. Rezultatele vor fi imposibil de ignorat.

Amestecul puternic cu care trebuie să stropești pomii fructiferi în aprilie

Atenția pe care o acordăm în timpul lunilor de primăvară plantelor și pomilor din grădină joacă un rol esențial în buna lor dezvoltare. Primele tratamente se fac încă din luna martie, la recomandarea specialiștilor din domeniu, iar o a doua serie, la începul lui aprilie.

Stropirea din primele zile ale lunii aprilie este foarte importantă, aceasta ajutând pomii fructiferi să combată ciuruirea bacteriană și micotică, monoliozele, deformarea frunzelor și făinarea. Până pe 10 aprilie, în faza de buton floral, se aplică un amestec puternic în livadă cu Captadin și Chorus, scrie agrointel.ro.

Între 10 și 25 aprilie, odată cu apariția primelor flori, pomii fructiferi se stropesc cu Difcor, Syllit, Decis 25 WG și Atonik. Acest tratament va preveni ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouăle de acarieni.

Specialiștii precizează că, în cazurile în care tratamentele pentru pomii fructiferi conțin mai multe produse, acestea se stropesc în amestec, fiecare dintre ele având un rol diferit, completându-se reciproc, noteză sursa citată.

Te-ar putea interesa și: Cum protejezi pomii de îngheţ. Temperaturile scăzute şi ninsorile pun livezile în pericol

Când se aplică tratamentele

La finalul lunii, între 25 aprilie și 10 mai, pomii din livadă se stropesc cu Chorus (0,07%) și Cropmax (0-2%). Aceste două substanțe combat ciuruirea bacteriană și micotică, miniliozele, deformarea frunzelor și făinarea, viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Pomii fructiferi pot fi afectați de o listă destul de lungă de boli, cele mai frecvente fiind făinarea și rapănul.

Făinarea se manifestă la nivelul frunzelor și la lăstarii tineri. Pe pom se formează o pulbere albicioasă care devine în timp gălbuie. Această pulbere reprezintă miceliul ciupercii prin care boala se răspândește foarte repede și la ceilalți pomi.

Răpanul, în schimb, atacă pomul în întregime, de la frunze, lăstari, până la fructe și flori. Apare dacă umezeala stă pe frunze mai mult de nouă ore consecutiv. Primele semne sunt petele cenușii și brune pe frunze.

Te-ar putea interesa și: Cum să tai corect pomii fructiferi la început de primăvară. Trucurile grădinarilor profesioniști