Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România. Situația este foarte gravă

Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România. Situația este foarte gravă
Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România. Situația este foarte gravă

Guvernele succesive nu au reușit să abordeze riscurile pe care le reprezintă îmbătrânirea clădirilor și construcțiile nesigure, lăsând vulnerabile milioane de persoane. Cutremurul din 26 noiembrie din Albania a ucis 51 de oameni.

A trimis sute la spitale și a lăsat mii de persoane fără adăpost. Pe măsură ce șocul se reduce, tragedia oferă un avertisment puternic pentru o regiune. Aceasta a fost devastată de cutremure mult mai puternice în trecut. Experții avertizează că nu este pregătită pentru următoarele.

Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România

De la București în România, la Sofia, în Bulgaria și în toate națiunile balcanice din sud-estul Europei, guvernele succesive nu au reușit să abordeze riscurile pe care le reprezintă îmbătrânirea clădirilor.

Au încurajat boom-urile de construcții în anii 90, în timpul tranziției de la comunism la capitalism, în care standardele de siguranță adesea au fost uitate rapid. Rezultatul este că milioane de oameni trăiesc în case puțin probabil să supraviețuiască unui cutremur major, după cum spun specialiștii.

Trecând prin zonele cele mai lovite după recentul cutremur din Albania, amploarea provocării a fost evidentă. Cutremurul a făcut ca acele clădiri, prost construite, să fie și mai vulnerabile. Astfel expunând zeci de mii la potențialul unui viitor pericol.

Țara nu are aproape suficienți ingineri și experți care să evalueze toate proprietățile care au fost deteriorate și chiar dacă riscul este cunoscut, costul efectuării reparațiilor necesare este adesea prohibitiv în una dintre cele mai sărace țări din Europa. Același lucru îl putem spune și despre România.

Mergând pe străzile orașului vechi din București, vizitatorii cu un ochi dornic vor observa cercuri roșii pe sute de clădiri. Au fost puse acolo de către ingineri pentru a clasifica clădirile cu cel mai mare risc în caz de activitate seismică.

Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România. Situația este foarte gravă
Americanii anunță un cutremur devastator care va lovi România. Situația este foarte gravă

Doar în București, 349 de structuri au fost considerate cu cel mai mare risc. Probabil stau să se prăbușească la un cutremur major. Multe dintre ele sunt complexe de apartamente. Sute de alte clădiri ar putea să sufere daune structurale majore. Și acestea sunt doar cele care au fost inspectate.

„Vorbim doar despre aproximativ 300 de clădiri în pericol de prăbușire în București. Știm despre alte 1.600 de clădiri și nu știm câte altele există. Dar ne prefacem că trebuie să le reîncadrăm pentru că, cine știe, poate au devenit mai puternici în ultimii 25 de ani. „, a declarat Matei Sumbasacu, fondatorul Re: Rise.

Re: Rise este prima organizație neguvernamentală din România axată pe reducerea riscului seismic.

Situația este foarte gravă

România a cunoscut două cutremure devastatoare în secolul XX. În 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 a izbucnit în Vrancea, în estul României și a provocat distrugeri pe scară largă.

Apoi, pe 4 martie 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a lovit în aceeași regiune. Valurile de șoc care au urmat au distrus peste 30 de clădiri înalte din București.

Se estimează că 1.578 de persoane au fost ucise, iar aproximativ 11.000 au fost rănite. A fost unul dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria românească modernă și a dus la o serie de reforme.

Prof. Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, a declarat că nicio țară nu este cu adevărat pregătită pentru un cutremur pe scară largă, cu excepția, probabil, a Japoniei.

De la cutremurul din 1977, România a pus în aplicare reglementări tehnice bune, cu aplicarea destul de riguroasă. Însă, progresul în reamenajarea unora dintre clădirile private cele mai expuse riscurilor nu a fost atât de bun pe cât era de așteptat în principal din cauza proprietății complicate.

„Avem clădiri cu mulți proprietari de apartamente diferite și este foarte dificil.  Aproape imposibil, în unele situații, să obțineți un consens. Dacă ar izbucnit astăzi un cutremur similar, pierderile  și oamenii uciși ar fi cel puțin la fel de mari ca în 1977. Avem clădiri în București care au fost afectate de cutremurul din 1940. Apoi de cutremurul din 1977 și apoi de cutremurul din 1986. Daunele se acumulează de la unul la celălalt.”, a spus domnul Văcăreanu.

Domnul Sumbasacu, de la Re: Rise, a spus că guvernul subestimă riscul.

„Am avut un exercițiu în simularea unui cutremur în 2018 și au spus că au murit peste 4.000 de oameni. Dacă autoritățile spun că vom avea 4.000 de victime și au rolul de a calma populația, vă puteți imagina întinderea și amploarea reală. Putem trece cu ușurință nota de 10.000 pentru numărul mortilor. ”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI