Amenzi uriașe pentru români. Cum plătești cel puțin 3.000 de lei pentru această greșeală
Civilizația unei societăți se vede prin curățenia din orașe. Pentru mulți spațiul public a ajuns un adevărat coș de gunoi. Uită de bunul simț și aruncă tot ce le vine prin cap. Dar cei care fac astfel de lucruri, fie persoană fizică, fie juridică, riscă amenzi uriașe dacă sunt prinși de autorități.
România sufocată de gunoaiele aruncate în spațiul public
România se află în spațiul european, și dorește a fi o țară civilizată. Din păcate realitatea e cu totul alta când vine vorba de curățenie și gunoaiele menajere. Numai dacă ne referim la București, capitală european, sunt peste 300 de tone de gunoaie care sufocă orașul zilnic.
Cu alte cuvinte România are o problemă cu reciclarea, dar și cu civilizația. Românii nu reușesc să-și selecteze gunoiul și să arunce totul în același coș. Acest lucru face foarte dificil jobul pentru firmele locale de gestionare a deșeurilor să proceseze gunoiul.
Majoritatea deșeurilor ajung în depozite de deșeuri legale sau ilegale. În același timp, România a devenit groapa comună a Europei, importând 50% din deșeurile din Europa de Vest.
Românii riscă amenzi uriașe pentru aruncatul gunoaielor
Dar asta e una din probleme. O altă problemă este lipsa de civilizație a unora dintre români. Nu de puține ori am putut vedea în spațiile publice mormane de gunoaie. De exemplu, în București, cel mai faimos cartier pentru mormanele de gunoaie, este cartierul Ferentari. Dar o lege care pedepsește acest gen de situații, ajunse deja la exagerare.
Conform Legii nr. 211/2011 românii prinși că aruncă gunoaie în spațiul public pot plăti amenzi uriașe. Pentru persoanele fizice, conform legii, amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. În cazul persoanelor juridice care fac acest lucru, amenzile sunt cuprinse între 20.000 și 40.000 lei.
Persoanele fizice și cele juridice au și anumite obligațiuni, care odată nerespectate atrag asupra lor plata acestor amenzi uriașe, după cum urmează:
- încălcarea obligației de a colecta separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă;
- încălcarea obligației, de către titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construire sau desființare, de a gestiona deșeurile obținute în acest mod;
- încălcarea obligației de a nu abandona deșeurile; sau
- încălcarea obligației de a nu elimina deșeuri în afara spațiilor autorizate în acest scop.
Cele două categorii, odată făcut procesul-verbal, pot contesta aceste amenzi uriașe în termen de 15 zile de la data eliberării respectivului proces verbal. Amenzi uriașe sunt și pentru agenții economici și persoanele fizice care transportă și depozitează ilegal deșeuri, conform HG nr. 1.061/2008. În acest caz amenzile pot ajunge la 40.000 de lei.