Amenzi uriașe pentru Lidl, Profi și Carrefour! Ce nereguli a descoperit ANPC. Magazinele unde s-au semnalat aceste probleme

de: Ana Chivu
04 11. 2021

ANPC vine cu un nou val de amenzi pentru magazinele mari de la noi din țară. Mai multe supermarket-uri precum Lidl, Profi și Carrefour au fost sacționate puternic. Ce probleme au fost semnalate?

ANPC, val de amenzi pentru Lidl, Profi și Carrefour

Autoritatea Naţională de Protecţie a Concumatorilor a închis temporat raioane ale supermarket-urilor Lidl, Profi și Carrefour din Ploiești. Specialiștii au constatat nereguli în privința termenului limită de consum depășite, murdărie și muște în spațiile de producere a pâinii și a produselor de cofetărie, conform hotnews.ro.De asemenea, în spațiile menționate au fost găsite tăvi ruginite și gândaci.

„Au fost controlate 7 magazine aparținând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale și cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 lei”, au transmis, joi, reprezentanții ANPC.

Magazinele au acum măsuri complementare care au presupus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg de produse alimentare și oprirea temporară de la comercializare 2,3 tone de produse alimentare.

De asemenea, acestea au în vedere și 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrine cu produse congelate și cele cu produse calde și 2 propuneri de închidere a anumitor raioane pe o durată de cel mult 6 luni.

Nereguli semnalate de comisari:

– legume și fructe depreciate calitativ sau nesortate
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,
– nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte
– tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curățat corespunzător;
– prezența, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcționarea defectuoasă a agregatului frigorific,
– în spatiile de producție a pâinii si a produselor de panificatie, precum și în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezența mustelor
– sistemul de ventilație era necurarat, prezentând masive depuneri de praf și grăsime