Amenzi rovinietă 2020. Detaliul secret pe care toți șoferii români trebuie să îl afle despre penalizare
Amenzi rovinietă 2020. Există un detaliu secret pe care toți șoferii din România ar trebui să îl afle. Toți șoferii care circulă cu mașina pe rețeaua de drumuri din țara noastră trebuie să achite taxa de drum, cunoscută și sub numele de vinietă sau rovinietă. Astfel, pentru a preântâmpina amenzile pentru rovinietă, șoferii se pot interesa din timp dacă mai au sau nu valabilă taxa de drum.
Amenzi rovinietă 2020. Ce trebuie să știe toți șoferii pentru a evita sancțiunea
În cazul în care șoferii sunt surprinși de una din camerele utilizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) aceștia vor fi amendați conform legii.
Astfel, pentru a se evita acest lucru pe cât posibil, CNAIR a pus la dispoziţia șoferilor portalurile www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi www. erovinieta.ro, un alt instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului. Astfel, șoferii ar putea evita amnzile usturătoare.
Prețurile pentru rovinietă
Preț rovinetă pentru un autoturism, pentru 7 zile, costă 14 lei.
Preț rovinetă pentru un autoturism, pentru 30 de zile, costă 32,67 de lei.
Preț rovinetă pentru un autoturism, pentru 90 de zile, costă 60,66 de lei.
Preț rovinetă pentru un autoturism, pentru 12 luni (un an), costă 130,66 de lei.
De asemenea, pentru alte categorii de autovehicule, de la cele pentru transport de marfă sub 3,5 t până la cele pentru transport de persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, prețurile la roviniete se regăsesc pe site-ul e-rovinieta.ro.
Care sunt amenzile, în funcție de mașină
Șoferii prinși fără rovinietă valabilă vor fi amendați cu sume cuprinse între 250 și 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului pe care îl conduc, astfel:
Amenzi rovinietă autoturisme: 250 – 500 de lei;
Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă sub 3,5 tone: 750 – 1.250;
Amenzi rovinietă vehicule de transport marfa 7,5 tone – 12,00 tone și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.750 – 2.250;
Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu maximum trei axe inclusiv: 2.750 – 3.000;
Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu minim patru axe inclusiv: 3.000 – 4.500.
Unde se poate plăti amenda pentru rovinietă și în cât timp se prescrie aceasta
Din anul 2018, termenul de prescriere a amenzilor pentru neplata rovinietelor a scăzut de la șase luni la patru luni, din momentul în care mașina respectivă a fost „fotografiată” de detector sau ați fost prinși direct de către agentul de poliție de la rutieră. „Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, scrie în textul de lege. Însă, „autoritățile trebuie să trimită procesul verbal în cel mult două luni de la data săvârșirii cotravenției de către șofer”.
Amenzile pentru rovinietă pot fi plătite la trezoreriile din județul unde sunt înmatriculate mașinile (sau sectorul, în cazul în care ești din București) sau pe internet, pe ghișeul.ro.