Amenzi pentru angajați și angajatori. Klaus Iohannis a semnat legea
Legea referitoare la prevenirea şi combaterea hărţuirii morale la locul de muncă a fost promulgată, astăzi, de președintele Klaus Iohanis. Cum vor fi sancționați angajatorii și salariații care o încalcă, aflați în paragrafele următoare.
Klaus Iohannis a promulgat legea
Președintele a promulgat astăzi legea care interzice hărțuirea la locul de muncă, iar, potrivit ei, companiile vor avea obligaţia de a asigura măsuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor de hărţuire psihologică, iar încălcarea ei va fi sancționată cu sume importante de bani.
Potrivit unui articol din lege, fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală.
„Niciun angajat nu va fi sancţionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă“, arată legea.
Ce amezi riscă cei care o încalcă
Potrivit legii, „constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre urmatoarele forme: conduita ostilă sau nedorită, comentarii verbale şi acţiuni sau gesturi.
Constituie hărţuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnităţii, integrităţii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajaţi, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înţelesul prezentei legi, stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă“.
Comportamentul de hărţuire va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, iar organizațiile care nu-și respectă obligaţia de a asigura măsuri pentru prevenirea şi combaterea acestor fapte pot fi penalizate cu până la 50.000 de lei.