Amenzi mari pentru pietoni din 1 ianuarie 2024. Greşeala banală care te lasă fără bani în buzunar

de: Corina Oprea
19 12. 2023

Vești rele pentru pietoni din 2024! Dacă aveai impresia că nu există reguli atunci când circuli pe jos, află că lucrurile nu stau deloc așa. Din noul an, amenzile vor fi extrem de usturătoare pentru această categorie. Află ce sume va trebui să plătești pentru greșelile tale.

Amenzi dure pentru pietoni

Atenție mare la circulație, fie că ești cu mașina sau pe jos. Regulile sunt valabile pentru oricine participă la trafic, indiferent în ce circumstanță. Din noul an, regulile vor fi mult mai dure, ceea ce înseamnă că și amenzile vor fi mai mari.

Guvernul a decis că amenda pentru încălcarea regulilor de circulație va consta în 5% din salariul minim, stabilind acest procent în raport cu salariul minim actual de 3.300 de lei. Prin urmare, s-a determinat că valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei.

În cazul pietonilor care încalcă regulile de circulație pe drumurile publice, amenda se calculează în funcție de gravitatea faptei și constă în două sau trei puncte. Așadar, amenda minimă pentru un astfel de incident este de cel puțin 330 de lei, iar cea maximă ajunge la 495 de lei.

Această majorare a amenzilor vine într-un context în care, numai în București, anul trecut au avut loc peste 80 de accidente grave în care pietonii au fost implicați. Această măsură se aplică în efortul de a descuraja încălcările regulilor de circulație și de a îmbunătăți siguranța pe șosele, având în vedere riscurile semnificative pentru pietoni identificate în incidentele anterioare.

Ce amenzi vor primi șoferii pentru greșelile lor

Pietonii care traversează strada în mod neregulamentar se vor expune unor amenzi care pot ajunge până la 495 de lei. Aceeași sancțiune financiară se va aplica șoferilor care nu utilizează centura de siguranță sau care ignoră semnificația culorii galbene a semaforului.

Citește și: Amenzi între 10.000 și 20.000 de lei pentru acești români. Legea a trecut de Parlament

Șoferii care aleg să circule cu anvelope de dimensiuni neadecvate sau care nu sunt echipați corespunzător cu trusa medicală, triunghiurile reflectorizante sau stingătorul vor primi amenzi de până la 825 de lei.

Aceeași sumă va fi aplicată și celor care trec pe culoarea roșie a semaforului sau care vorbesc la telefon în timpul condusului, cu mențiunea că aceștia vor suferi și suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Șoferii care încalcă regulile mai severe, cum ar fi circulația pe contrasens sau conducerea cu un permis expirat, se vor confrunta cu amenzi de până la 1.320 de lei.

Tot peste 1000 de lei vor trebui să plătească și cei care circulă noaptea fără dispozitive de iluminare sau reflectorizante-fluorescente montate pe biciclete sau trotinete electrice. Aceste măsuri vizează să promoveze respectul pentru regulile de circulație și să întărească siguranța pe drumurile publice.

Clase de sancțiuni prevăzute de Codul Rutier

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Mai există și clasa a V-a de sancțiuni, dar aceasta se aplică doar persoanelor juridice.

Te-ar putea interesa și: Cod Rutier 2024. Greșeala care îi va costa pe șoferi 990 de lei. Cresc amenzile

Persoanele fizice vor primi sancțiuni sub forma a 2 sau 3 puncte amendă pentru mai multe contravenții. Printre acestea se numără și:

  • conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv;
  • nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers;
  • nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;
  • neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație;
  • nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice de către conducătorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate și cortegiilor;
  • nerespectarea semnificației semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor săgeți de culoare galbenă ori albă cu vârful orientat în jos spre dreapta, care anunță schimbarea semnalului de culoare verde în cazul benzilor cu circulație reversibilă;
  • conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei;