Amenzi mai mari pentru românii care fac țuică acasă. Ce decizie vrea să ia Guvernul

de: Manolică Anca
05 10. 2023

Veste importantă pentru românii care obișnuiesc să facă țuică în propria gospodărie. Guvernanții le-au pus gând rău, astfel că au de gând să crească amenzile în acest sens. Iată, așadar, cu cât poți fi amendat dacă faci mai mult de 200 de litri de alcool.

Guvernul vrea să mărească amenzile pentru românii care țuică acasă

Luna octombrie vine cu vești proaste pentru românii care urmează să culeagă recolta pentru a face țuica, rachiul sau pălinca de toamnă. Cei din conducerea Executivului le-au pus gând rău producătorilor casnici de astfel de băuturi alcoolice.

Astfel, surse din Guvern susțin că politicienii au în plan dublarea amenzilor în cazul românilor care produc mai mult de 200 de litri. În acest caz, ei vor fi nevoiți să scoată din buzunar sume cuprise între 2.000 şi 5.000 de lei.

Instalația de țuică trebuie înregistrată

La ora actuală, potrivit legii, toate gospodăriile care dețin o de instalație de făcut țuică trebuie să o înregistreze la o autoritate vamală. De asemenea, este necesară menționarea în scris a cantității care urmează să facă și ce materie primă va fi folosită în acest sens. Desigur, producătorii trebuie să declare la final cantitatea reală pe care au făcut-o.

Dacă până acum obligațiile românilor care făceau în regim propriu apăreau doar pentru cantități mai mari de 50 de litri, acum limita a crescut la 200 de litri. Astfel, românii trebuie să își ia toate măsurile de precauție înainte să prepare aceste licori, iar totul se face sub controlul statului.

Citește și: De ce se bea ţuica fiartă obligatoriu din ceşcuţe. Ingredientul secret care o face ca la bunica acasă

Măsura îi va afecta pe producători

Vlad Gheorghe, președinte OIPA Legume-Fructe, spune că decizia guvernanților este o lovitură importantă pentru producători.

”Întrebarea mea era: Zonele astea care sunt preponderente, cu pruni, livezi, zona montană. Dacă acolo e pe Obârșia Lotrului, acolo e tradiția lui specifică. Palincăriile renumite, oare ce ar însemna pentru ei acolo o introducere a acestor cote?

Asta este o aberație. Dar încă o dată spun. Nu ne dezicem de obligațiile statului român? Dar atâtea obligații… Drepturile care mai sunt ale producătorului? Unde să se mai orienteze el?”, a spus Vlad Gheorghe, președinte OIPA Legume-Fructe, la Antena 3 CNN.

Citește și: Ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată. Este un truc cunoscut de bunici