Amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București. Ce au descoperit polițiștii în weekend

de: Ștefan R. Apostol
17 07. 2023

În weekend-ul care tocmai s-a terminat, deși temperaturile au fost caniculare, mulți români au decis să se distreze, numai că unii au uitat de regulile de circulație, urcându-se la volan fie sub influența alcoolului, fie sub influența substanțelor interzise. Așa se face că reprezentanții Poliției Rutiere au decis să facă controale. Conform acestora, s-au dat amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București.

Poliția Rutieră a dat amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București

În cursul zilei și serii de ieri, 16 iulie, reprezentanții Poliției Rutiere au efectuat mai multe controale inopinate, iar rezultatul este unul alarmant. Conform purtătorului de cuvânt, au fost depistați un număr important de șoferi care conduceau sub influența alcoolului sau a unor substanțe interzise.

Vezi și: Explicația lui Cristian Boureanu după ce Poliția Rutieră i-a suspendat permisul: ”Consumasem multe legume!” Cum va încerca să își demonstreze nevinovăția EXCLUSIV

În urma acestor controale au fost acordate amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București, iar în cazul unor dintre aceștia s-a trecut și la suspendarea permisului auto.

Peste 20 de șoferi rămași pietoni

Datele serii de ieri, conform Poliției Rutiere, arată că cel puțin 23 de participanți la trafic, după controalele făcute, au rămas pietoni, fiindu-le suspendate permisele de conducere. Majoritatea dintre cei amendați erau sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise.

Au fost acordate 54 de amenzi de peste 50.000 de lei pentru șoferii din București, iar cel puțin în cazul unui șofer s-a trecut la emiterea unui dosar de cercetare penală, după ce erau descoperite în mașina sa substanțe psihoactive.

Din păcate, spun reprezentanții Poliției Rutiere, din ce în ce mai mulți șoferi, majoritatea tineri, sunt depistați cu consum de astfel de substanțe, care în amestec cu alcoolul, devin și mai periculoase.

Medicamentele stimulante, cum ar fi cofeina, amfetaminele și cocaina, pot crește vigilența, dar acest lucru nu înseamnă că îmbunătățesc abilitățile de conducere.

”Șoferul obosit care bea cafea pentru a rămâne treaz pe șosea trebuie să știe că efectul stimulant poate dispărea brusc și că singurul remediu pentru oboseală este să se retragă de pe șosea și să doarmă.

Amfetaminele nu par să afecteze abilitățile de conducere atunci când sunt administrate în doze medicale, dar îi fac pe unii oameni să fie prea încrezători, ceea ce poate duce la o conducere riscantă.”, spun specialiștii.

Vezi și: Poliţia Rutieră, avertisment major pentru toți șoferii din România. Mesaj extrem de important

Dozele mai mari de amfetamine îi fac adesea pe oameni ostili și agresivi. Persoanele care consumă cocaină sunt, de asemenea, susceptibile să se simtă încrezătoare în capacitatea lor de a conduce.

Persoanele care consumă cocaină pot, de asemenea, să audă sunete care nu sunt acolo, cum ar fi clopotele, sau să miroasă mirosuri care nu sunt acolo, cum ar fi fumul sau gazul, ceea ce le distrage atenția de la condus.

Efectele conducerii sub influența alcoolului

Atunci când conducem, mâinile, ochii și picioarele controlează vehiculul, iar creierul controlează mâinile, ochii și picioarele. Pentru a conduce în siguranță, trebuie să fim alerți, conștienți și capabili să luăm decizii rapide ca răspuns la un mediu care se schimbă rapid.

Alcoolul și alte droguri alterează funcționarea normală a creierului și a corpului și interferează chiar și cu capacitatea celui mai priceput și experimentat șofer de a conduce în siguranță. Deși diferite droguri pot avea efecte diferite asupra șofatului, orice drog care încetinește, accelerează sau schimbă modul în care vedem lucrurile poate afecta șofatul, adesea cu consecințe tragice.

Vezi și: Lidia Buble a aflat sentinţa pentru mituirea a doi poliţişti de la Rutieră. Ce pedeapsă a primit cântăreaţă

Alcoolul diminuează vigilența și reduce coordonarea motorie, spun specialiștii. Persoanele care conduc după ce au consumat alcool nu pot reacționa la fel de repede atunci când trebuie. Vederea lor este afectată și poate fi încețoșată sau dublată.

Alcoolul alterează percepția de adâncime, ceea ce face dificil de spus dacă alte vehicule, pietoni sau obiecte sunt aproape sau departe. Și pentru că alcoolul afectează judecata, persoanele care conduc după ce au băut se pot simți prea încrezătoare și nu recunosc faptul că abilitățile lor de conducere sunt reduse. Este mai probabil ca șofatul lor să fie neglijent sau nesăbuit, să vireze, să conducă cu viteză, să iasă de pe șosea și, prea des, să se accidenteze.

Așadar, mare atenție când vă decideți să vă urcați la volan. Ar fi mai înțelept să nu faceți asta, pentru că riscați amenzi de peste 50.000 de lei, suspendarea permisului și chiar dosar penal.