Amenzi de până la 6.000 pentru românii care dau petreceri zgomotoase. De când intră legea aspră în vigoare

de: Ionuț Vieru
04 12. 2022

Amenzi noi pentru românii petrecăreți. Începând de anul viitor, cei care dau petreceri și îi deranjează pe cei din jur vor avea de scos din buzunare sume mult mai mari pentru a plăti amenzile. Ce anunț a făcut Curtea Constituțională a României.

Noi amenzi pentru petrecăreți

Curtea Constituțională a României a anunțat că, începând de anul viitor, vor intra în vigoare noi reglementări pentru iubitorii de petreceri. Prin urmare, toți cei care vor organiza petreceri cu caracter privat și vor tulbura liniștea locuitorilor, vor fi sancționați conform Legii 61/1991, aflată în vigoare.

Cu toate acestea, începând cu data de 13 ianuarie 2023, lucrurile vor fi mai diferite. Mai exact, Curtea Constituțională a României susține că cei care poluează fonic atât mediul urban, cât și mediul rural, vor fi amendați corespunzător. Până acum s-a făcut discriminare între locuitorii din mediul urban și cel rural.

De asemenea, amenzile sunt foarte mari. Potrivit noii decizii CCR, cei care vor încălcare prevederile aflate în vigoare, riscă să scoată din buzunar sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Totodată, pot fi pedepsiți și prin prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Decizia CCR privind amendarea românilor care dau petreci zgomotoase

Mai jos aveți decizia Curții Constituționale a României cu privire la sancționarea celor dau petreceri zgomotoase și tulbură liniștea locuitorilor. Decizia este valabilă atât pentru cei din mediul urban, cât și pentru cei din mediul rural.

„Admite excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi constată că sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii şi liniștii publice este neconstituțională.

Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban.

Curtea constată, însă, că legiuitorul nu a garantat egalitatea persoanelor care beneficiază de respectarea dreptului constituțional la ocrotirea vieții private sub aspectul desfășurării sale în liniște – adică fără a fi supusă unui nivel de zgomot excesiv –, calificând drept contravenții numai faptele săvârșite în mediul urban, ce deranjează persoanele care își au locuința acolo.

Ca urmare a acestei distincții între persoanele care locuiesc în mediul rural și cele care locuiesc în mediul urban se creează o inegalitate sub aspectul uneia dintre garanțiile dreptului la ocrotirea vieții private”, se arată în Decizia CCR nr. 368/2022.

Citește și: Veste de ultimă oră pentru toți șoferii. Ce se întâmplă din 2023 cu amenzile din trafic