Amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta. Legea e clară, însă puţini ştiu de ea
Când vorbim de mari orașe, precum Bucureștiul, spațiile verzi pot reduce efectele poluării și pot atenua un fenomen cunoscut sub numele de efectul de insulă termică urbană, care se referă la căldura captată în zonele construite. Efectul apare în orașe ca urmare a activității umane. Se pare că la nivel de Consiliu General al Municipiului București se pregătește o nouă hotărâre ce ar aduce amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta. Votul acestei hotărâri a avut loc chiar astăzi, 28 iulie, și va fi pusă în aplicare, imediat după aprobarea ei în cadrul CGMB. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
De ce este important să avem un oraș verde?
Un mediu verde are multe avantaje. Acesta are un efect pozitiv asupra sănătății oamenilor și contribuie la calitatea vieții într-un cartier. Companiilor le place să se stabilească într-un mediu verde, iar proprietățile imobiliare sunt în general mai solicitate, ceea ce consolidează creșterea economică a unui oraș, precum București.
Răspunzând la întrebare, am putea spune că un oraș verde îmbunătățește mediul înconjurător, asigură o biodiversitate bogată, reduce poluarea aerului, asigură stocarea apei, amortizează zgomotul și ajută la răcirea în perioadele calde.
Vezi și: Dezastru climatic pentru București. Vestea cruntă dată de un specialist, se va întâmpla până în 2070
Verdele este, de asemenea, esențial pentru un mediu durabil și rezistent la schimbările climatice. În plus, există un efect pozitiv asupra sănătății și legăturilor sociale ale oamenilor care trăiesc, lucrează și se recreează într-un mediu verde.
Plecând de la aceste baze, la nivelul CGMB astăzi a fost supusă la vot o nouă hotărâre privind protejarea spațiilor verzi și, implicit, a arborilor existenți.
CGMB votează azi o nouă hotărâre pentru București
Discuțiile despre spațiile verzi din București nu sunt de ieri de azi, iar în anumite sectoare ale Capitalei, acolo unde existau aceste spații, multe au dispărut făcând loc ansamblurilor de noi locuințe, dezvoltate de antreprenori privați.
Modul în care aceste spații verzi au fost defrișate și înlocuite de betoane nu au făcut altceva decât să diminueze protecția împotriva efectului de insulă termică urbană, și creșterea gradului de poluare într-un oraș și așa sufocat de numărul mare de mașini poluante și nu numai.
Proiectul de hotărâre ce este supus azi la vot în cadrul CGMB propune noi modalități de a proteja spațiile verzi și a arborii, care mai sunt în picioare, în acest caz fiind vorba și de modul în care aceștia sunt defrișați, toaletați, de cele mai multe ori fără avizele necesare.
Hotârârea prevede amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta
Pe lângă procesele de protejare, noul proiect de hoărâre mai prevede și sancțiuni, mai ales pentru acei bucureșteni care decid, cu de la sine putere, fie defrișarea, fie toaletarea arborilor de pe spațiile verzi din jurul blocurilor, iar aceste sancțiuni aduc și amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta.
În proiect sunt prevăzute și sancțiunile dar și pentru ce vor fi acestea acordate, după cum urmează:
- Decojirea rădăcinilor/trunchiurilor/ramurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe rădăcini/trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), legarea de sfori sau sârme neautorizate (care pot strangula rădăcinile/trunchiurile/ramurile) turnarea de substanțe toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice fel pe rădăcini/trunchiuri/ramuri arborilor, arbuştilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
- Defrişarea oricărui arbore sau arbust, fără avizele menționate la Art. 6 (1);
- Tăierea de ramuri de arbori şi arbuşti (intervenții în coronamente/toaletări) fără avizele menționate la Art. 6(1);
- Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avizele menționate la Art. 6 (1);
- Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi;
- Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioşcuri lor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;
- Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;
- Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor şi grădinilor;
- Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, ţigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.
Noua hotărâre a CGMB va fi pusă în aplicare de reprezentanții Poliției Locale din fiecare sector al Capitalei, noul cadru legal având și sancțiuni împotriva celor care rup sau deteriorează florile din spațiile verzi.
Amenzile sunt între 200 și 500 de lei pentru persoane fizice, și între 1.000 și 4.000 de lei pentru persoanele juridice.
Așadar, pe lângă noile amenzi de 5.000 de lei pentru românii de la bloc care fac asta în București, mai sunt și alte aspecte pentru care s-ar putea să primești amendă. Așadar, mare atenție.