Amenzi de 275 de lei – 11.900 de lei pentru șoferii din România? Noul proiect de lege dezbătut în 2022

de: Ștefan R. Apostol
03 02. 2022

Rovineta este obligatorie în România nu numai pe autostrăzi, ci și pe celelalte drumuri de stat, cu excepția celor comunale. Conform legislației, rovineta este obligatorie pentru toate tipurile de autoturisme și autoutilitare care se deplasează pe teritoriul României. Lipsa acesteia aduce și amenzi, conform legislației în vigoare. Numai că, Ministerul Trasporturilor are un proiect de majorare a amenzilor, în situația în care nu avem rovinetă. Un alt punct al proiectului este ca plata să se facă pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe din an, cum era până acum.

Rovineta, o obligație, nu o opțiune

Legislația în vigoare din România prevede obligativitatea plății pentru rovineta de drum. Conform legii, este obligatorie pentru vehiculele de până la 3,5 t. În acest caz sunt pe o perioadă de valabilitate de 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni.

Rovineta poate fi achiziționată sub formă electronică pe site-ul CNAIR, rovineta.ro, precum și la punctele de vânzare obișnuite, cum ar fi benzinăriile.

Perceperea taxei de drum pentru vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t are loc în același mod ca și pentru autoturisme. Taxa se percepe prin intermediul unei rovinete electronice.

În unele locuri din sudul țării se percep taxe de trecere a podurilor, la trecerea peste fluviul Dunărea.

În funcție de valabilitatea rovinetei și a capacității mașinii, șoferii plătesc sume cuprinse între 3 și 28 de euro pentru autoturisme, și între 6 și 96 de euro pentru vehiculele mai mari de 3,5 t. Sumele sunt în funcție de perioada aleasă de șoferi.

Ministerul Trasporturilor are un proiect de majorare a amenzilor

Conform aceleiași legislații în vigoare, lipsa rovinetei aduce și amenzi contravenționale celor găsiți fără. În 2021, amenzile pentru rovinetă erau cuprinse între 250 de lei și 4.500 de lei. Pentru aceste amenzi există, conform legii, o prescriere de 4 luni, de la momentul constatării.

Surse guvernamentale spun că Ministerul Trasporturilor are un proiect de majorare a amenzilor, în situația în care nu avem rovinetă. Conform proiectului, se dorește majorarea amenzilor în acest caz. Astfel că, amenizle vor crește la 275 de lei, pentru autoturisme. În cazul microbuzelor se vorbește de o creștere la 3.100 de lei, iar la camioane la 11.900 de lei.

În același proiect se mai stipulează schimbarea modului de valabilitate a rovinetei. Dacă până acum rovineta era pentru o perioadă fixă, ( 7 zile, 30 de zile, 90 de zile și 12 luni), acum se dorește trecerea la taxarea pentru distanțele parcurse. Noile modificări au venit la propunerea CNAIR, care spune că:

„Măsura are ca scop încurajarea plății rovinietei, care se constituie venit direct către CNAIR. Banii sunt folosiți la repararea și întreținerea infrastructurii din România pe care o folosim toți.”, declară Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Conform acelorași surse, proiectul va intra în dezbatere publică în următorea perioadă.