Amenzi de 15.000 – 50.000 de lei pentru românii care comit aceste greșeli când merg în vacanță
Amenzi de 15.000 – 50.000 de lei! Prin luna iulie, în plin sezon, vă spuneam cât e taxa de turist la Vadu per om și mașină. Tot atunci vă povesteam de sălbăticia plajei de la Vadu, dar și de cea de la Corbu. Aceste două zone fac parte din zone protejate, sub administrarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.
Vadu și Corbu, zone protejate din patrimoniul UNESCO
Cele două plaje, pline încă de sălbăticie, deveneau parte integrantă din Biosfera „Delta Dunării”; și ca urmare, în 1972 la propunerea UNESCO, întreaga Deltă Dunării intra în acest patrimoniu.
Atât Delta, cât și zonele încadrate aici intrau sub administrarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”(ARBDD), care se ocupă de protejarea acestor zone.
Așa cum spuneam, Vadu și Corbu, parte integrantă a biosferei, sunt și ele protejate de ARBDD. Nu ar trebui să mire pe nimeni, dacă se trezește amendat dacă încalcă anumite reglementări, stabilite de guvern prn HG. Amenzile se dau mai ales în cazul în care turiștii, care nu cunosc legislația, decid să campeze pe aceste două plaje, la Vadu și la Corbu.
Noi amenzi de 15.000 – 50.000 de lei stabilite de Guvern
Recent ARBDD a publicat în Monitorul Oficial o nouă hotărâre de Guvern, care reglementează anumite aspecte. În aceeași hotărâre se vorbește și de amenzi de 15.000 – 50.000 de lei. Amenzile vizează românii care comit greșeli când merg în vacanță în aceste două zone protejate.
Până la noua hotărâre a Guvernului de a majora amenzile, ARBDD acorda amenzi, dar nu suficient de mari, încât să-i determine pe turiștii teribiliști să nu mai campeze aici.
În urma decizie guvernului, amenzile au crescut, mai ales pentru românii care comit aceste greșeli când merg în vacanță. Instituția care administrează biosfera Deltei Dunării a anunțat decizia de majorare a amenzilor, amenzi de 15.000 – 50.000 de lei pentru cei care încalcă aceste prevederi:
„Actul normativ vizează ca sancţiunile prevăzute de Legea nr. 82/ 1993 să fie în concordanţă cu contravenţiile prevăzute la art. 53 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/ 2011, fără a depăşi limitele prevăzute de aceasta”, transmite ARBDD.
„Urmărim descurajarea încălcării prevederilor legale”
Propunerea de majorare a cuantumului amenzilor era făcută de actualul Ministr al Mediului, Tanczos Barna, care declara că:
„Prin înăsprirea sancţiunilor în Delta Dunării urmărim descurajarea încălcării prevederilor legale în vigoare. Amenzile erau mici, neactualizate din anul 2011.
Respectarea legislaţiei este obligaţia fiecăruia dintre noi, trebuie să dăm dovadă de un comportament responsabil faţă de natură şi mediul înconjurător.
Acţiunile noastre pot avea un impact negativ asupra biodiversităţii ducând chiar la compromiterea sau pierderea unor habitate naturale”.
Printre măsurile luate de Guvern și amendarea lor se numără și următoarele încălcări:
- intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum şi recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice, cu amendă de la 5000 lei (35 lei cuantum vechi) la 10000 lei (100 lei cuantum vechi) pentru persoane fizice şi de la 25000 lei (50 lei cuantum vechi) la 50000 lei (150 lei cuantum vechi) pentru persoane juridice;
- intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate, cu amendă de la 5000 lei (35 lei cuantum vechi) la 10000 lei (100 lei cuantum vechi) pentru persoane fizice şi de la 25000 lei (50 lei cuantum vechi) la 50000 lei (100 lei cuantum vechi) pentru personae juridice;
- camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare, cu amendă de la 3000 lei (70 lei cuantum vechi) la 6000 lei (200 lei cuantum vechi) pentru persoane fizice şi de la 25000 lei (100 lei cuantum vechi) la 50000 lei (250 lei cuantum vechi) pentru persoane juridice;
Așa că, mare atenție atunci când ajungeți pe cele două plaje. Dacă vă decideți să campați, să intrați cu mașina, riscați amenzi extrem de mari.