Amenzi de 10.000 de lei pentru românii care stau la case şi au aşa ceva în curte. E total interzis chiar de pe 1 noiembrie 2022

de: Ștefan R. Apostol
31 10. 2022

Când vine vorba de zona rurală, un număr important de români încă nu sunt conectați la sistemul de canalizare. Asta înseamnă că mai există și astăzi gospodării cu fose septice. Se pare că statul vrea să facă o inventariere a acestor gospodării, pe de-o parte. Pe de alta, conform unei legi emise în luna mai, cei care nu declară aceste fose septice riscă și amenzi de 10.000 de lei.

Gospodăriile obligate să declare fosele septice

În luna mai autoritățile emiteau o nouă lege care impunea o anume obligativitate. Românii, care dețin gospodării în zona rurală, sunt obligați să declare dacă dețin fose septice. De fapt, prin noul cadru legal se dorea un fel de recensământ al gospodăriilor în care există fose septice.

Pe de altă parte, conform cadrulu legal, cei care nu sunt racordați la sistemul central de canalizare, au obligația să o facă cât mai repede. Un alt punct din legea emisă în mai spune că cei care nu declară aceste fose septice riscă amenzi cuprinse între 5.000 și chiar 10.000 de lei.

Legea din mai 2022 aduce amenzi de 10.000 de lei pentru românii care stau la case

Din păcate, realitatea anului 2022 este că sunt extrem de multe gospodării care încă mai folosesc fose septice, majoritatea nelegate la sistemele locale de canalizare. Unul din motivele emiterii acestei legi era, așa cum spuneam, contorizarea gospodăriilor care deșin fose septice.

Noul cadrul legal permite autorităților locale, primarilor din aceste localități, să ceară locuitorilor să declare fosele septice. Conform legii, declararea foselor se face în 120 de zile, dacă au fost construite începând cu luna mai. În cazul celor care le aveau deja, premergător publicării legii, le pot declara în 180 de zile. Cei care nu fac asta pot primii amenzi de 10.000 de lei.

În acest context, Administrația Fondului pentru Mediu anunța și demararea unui program, gen Rabla, dar de data asta pentru cei care doresc să se conecteze la sistemul centralizat de canalizare.

Programul „Prima conectare” dispune de fonduri, iar suma maximă decontată pentru conectarea la canalizare fiind de maxim 1.900 de euro. Banii vor fi dați companiilor care se ocupă de racordarea gospodăriilor și nu proprietarilor de gospodării.

Programul este prevăzut în PNRR, prin care s-au alocat 168 de milioane de euro. Banii sunt pentru aceste lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.

INS a publicat recent o statistică privind numărul de gospodării cu fose septice, neracordate. Din păcate aceste date reflectă un procent de 40% din populație neracordată la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare.