Amenzi contestate de români în instanță. În perioada asta de un an de Pandemie, mulți români au fost amendați pentru încălcarea anumitor reguli. Mulți au decis să conteste amenzile contravenționale, sumele fiind unele destul de mari. Alții, care nu au reușit să-și achite aceste sume, riscă acum să fie executați silit de ANAF.
În perioada Stării de Urgență un număr important de români au fost sancționați cu amenzi consistente pentru diferite motive. Mare parte din aceste contravenții erau date pentru încălcarea normelor impuse de autorități în Starea de Urgență.
Deja a trecut un an de la declanșarea Pandemiei, iar numărul românilor care au contestat aceste amenzi a crescut, la fel și câștigarea în instanță a contestațiilor. O parte dintre cei care au avut câștig de cauză în instanță cer și despăgubiri statului, având în vedere că valoarea sancțiunilor a fost de aproape 5.000 de lei.
De cealată parte numărul românilor care nu au contestat în instanță, dar nici nu au plătit contravenția, crește și el. Următorul pas al statului, prin intermediul ANAF, este de executare silită a datornicilor. Astfel se face că numărul executărilor silie de pe urma neplatei amenzilor crește de la o zi la alta. Odată intrat în procedura de executare silită nu se va mai putea contesta amenda, decât în anumite condiții speciale.
„Ar mai putea să formuleze acum plângere împotriva procesului verbal de contravenţie. În cazul în care acesta nu a fost comunicat la momentul respectiv sau comunicarea s-a făcut.
Nu ştiu, greşit. Nu s-a făcut corespunzător şi poate sunt în termene să formuleze plângerea”, explică avocatul Cosmin Rogojanu. conform Mediafax.
Deși anul trecut, în Pandemi, CCJ declara că amenzile militare din Starea de Urgență sunt neconstituționale, decizi nu a împiedicat ANAF-ul să treacă la treabă. Amenzile date anul trecut ajunseseră la de 10 ori valoarea acestora, în starea de urgență decât înainte de pandemie. Fiind vorba de valori foarte mari, mulți dintre cei amendați au ajuns în imposibilitatea de plată. Nu mai vorbim de contestare în justiție, asta implicând alți bani cheltuiți.
Ajunși în șomaj, și fără locuri de muncă, era clar că acești oameni nu vor avea cum să plătească. ANAF-ul a decis să treacă la procedura de executare silită a datornicilor, existând riscul să li se pună sechestru și pe imobile.
De cealaltă parte, statul, care are nevoie urgentă de bani la buget, a decis să nu păsuiască categoria de români amendată anul trecut. Astfel se face că vom avea un număr în creștere de români executați silit pentru neplata amenzilor.