Amenințarea mai mare decât covid. Vestea care cutremură România

de: Alexandra Chivu
30 07. 2020

Prezent la conferința de lansare a proiectului ”Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a avertizat că principala amenințare mai mare decât covid este abuzul de antibiotice și dozajul necorespunzător care generează rezistență.

Rafila, despre amenințarea mai mare decât noul virus: „Poate deveni principala ameninţare la adresa omului”

Infecțiile cu germeni rezistenți la antibiotice pot deveni principala amenințare la adresa omului, susține profesorul Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie. Conform acestuia, impactul financiar împotriva antibiorezistenței va fi mult mai mare decât ceea ce se întâmplă în prezent cu noul virus.

„S-a dezvoltat conceptul One Health, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenţei la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare, şi în următorii 30 de ani pot deveni principala ameninţare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decât ceea ce ce se întâmplă acum cu noul coronavirus. Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supravieţuim. Competiţia este dură şi fiecare ţară trebuie să fie pregătită în acest sens”, a declarat Rafila în cadrul conferinței.

În următorii 30 de ani, se estimează, la nivel global, un cost financiar de 90.000 miliarde de euro

„În UE, în fiecare an, avem 700.000 de infecţii asociate asistenţei medicale, avem 35.000 de decese din cauza acestui lucru. (…) Trebuie să evităm infecţiile sistemice cu germeni multirezistenţi şi, în acest fel, costurile îngrijirilor de sănătate vor scădea şi vom evita ca aceşti germeni multirezistenţi să ajungă în mediul comunitar şi să devină cauza infecţiilor banale.

Altfel, impactul pe sănătate publică va fi uriaş. În următorii 30 de ani, se estimează că, la nivel global, acest lucru va costa 90.000 de miliarde de euro, un cost care depăşeşte ceea ce se întâmplă în prezent cu infecţia cu noul coronavirus”, a explicat acesta.