Amendă uriașă pentru Google, după incidentul cu Catedrala Prostirii Neamului. Câți bani va plăti

de: Ana Chivu
17 06. 2020

Google România a încasat o amendă de zile mari după incidentul cu Catedrala Prostirii Neamului. Google București urmează să plătească pentru discriminare și pentru încălcarea dreptului la demnitate.

Google România, amendată de CNCD după incidentul cu Catedrala Prostirii Neamului

Mulți dintre românii care se află în categoria celor nemulțumiți de sumele cheltuite pentru înălțarea Catedralei Mântuirii Neamului se pare că au fost răzbunați. Unii ar spune: „În sfârșit!”, în timp ce credincioșii se simt lezați de denumirea pe care a avut-o pentru scurt timp una dintre cele mai grandioase clădiri din România. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, în cursul zilei de miercuri, în unanimitate de voturi, amendarea Google București pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate.

În acest context, pentru redenumirea lăcașului de cult pentru scurt timp Google va trebui să plătească 10.000 de lei. De asemenea, compania e obligată să publice rezumatul hotărârii „cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile”, se arată într-un comunicat de presă. “Noi am sancţionat compania Google România în primul rând pentru inacţiune, cu toate că au ştiut de ceea ce s-a întâmplat, ei nu au informat în niciun fel”, a afirmat, potrivit Agerpres.

  • Amintim că denumirea Catedralei a fost modificată de către utilizatorii Google Maps în repetate rânduri, dar cel mai recent pe data de 3 mai.

Google România, amendată cu 10.000 de lei de CNCD după incidentul cu Catedrala Prostirii Neamului

CNCD, motivarea deciziei

“Comportamentul manifestat în public având caracter de propagandă naţional-şovină, de instigare la ură naţională sau rasială, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare îndreptată împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală”
CNCD citează, în motivarea deciziei, şi articolul 15 din OG 137