Amendă până la 5000 de lei pentru părinții care refuză să semneze acest document la început de an școlar. Directori de școli sunt și ei vizați de noua măsură

de: Ștefan R. Apostol
04 09. 2024

Luna trecută Ministerul Educației a publicat noul regulament de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, denumit ROFUIP 2024. În baza acestui nou regulament-cadru, apar și anumite modificări și obligații. În baza experiențelor din anii trecuți, de data asta Ministerul a introdus și o amendă până la 5000 de lei pentru părinții care refuză să semneze acest document la început de an școlar. Directori de școli sunt și ei vizați de noua măsură.

ROFUIP 2024 modifică regulile în școli

Cu două luni înaintea startului anului școalr 2024-2025, și după consultările cu ceilalți factori implicați în învățământul preuniversitar, Ministerul Educației avea să dea publicității noul Regulament – cadru de organizare și funcționare.

Conform acestuia, se stabilește modul în care toate unitățile din învățământul preuniversitar vor putea funcționa pe toată perioada noului an școlar, și intră în vigoare de la 1 septembrie a.c.

„Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, denumit în continuare regulament, reglementează organizarea şi  funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, denumite în continuare unităţi de învăţământ, în cadrul sistemului de învăţământ din România, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi se aplică în toate unităţile de învăţământ.”, se arată la articolul 1.

Au existat reacții în anul școalr 2023-2024 pe marginea contractului educațional

Trebuie reamintit că aceste obligativități, precum și amenzile aferente, au existat și în cadrul ROFUIP 2023, iar atunci, și posibil și acum, asociațiile de părinți din preuniversitar au reacționat dur pe marginea acestor măsuri introduse de Ministerul Educației:

„Orice contract SE NEGOCIAZĂ. Sintagma ,,contract educaţional,” prevazută de disp art. 14 alin (4) este imprecisă și inexactă din punct de vedere juridic, deci menită să producă confuzie în rândul părinților.

Putem numi contract un înscris conceput și agreat de părți, pentru care ambele părţi își dau consimțământul în scris.

Mai mult, pentru un consimţământ valid, părțile trebuie sa fie asistate în acest demers de un profesionist al dreptului. Altminteri, ,,contractul” este lovit de nulitate fiindcă are natura unei adeziuni.”, spuneau anul trecut cei de la Alianța Părinților.

Amendă până la 5000 de lei pentru părinții care refuză să semneze acest document la început de an școlar

În cadrul aceluiași ROFUIP 2024 este specificat și modul în care se va stabili contractul educațional, iar conform articolului 170, alineatul 1 din document:

„Unităţile de învăţământ încheie cu părinţii sau reprezentanţii legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educaţional, în care sunt înscrise drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, conform prevederilor legale în vigoare. Contractul educațional are caracterul juridic al unui contract de adeziune.”

La articolul 172, alieantul 1 din același articol sunt prevăzute și ce se întâmplă în cazul nerespectării contractului cadru, precum și în cazul în care părinții vor refuza semnarea acestui contract educațional:

„(1) Următoarele fapte constituie contravenţii, în măsura în care nu constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:

a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;

b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unităţii de învăţământ, se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.”

Documentul precizează că și directori de școli sunt vizați de noua măsură

Dacă în primul caz vorbim de sancțiuni la adresa părinților care ar putea refuza semnarea contractului, noul regulament cadru vine cu o nouă adăugire, și anume că și directori de școli sunt vizați de noua măsură, așa cum este prevăzut la alieantul 2 din articolul 172:

„(2) Contravențiile prevăzute la punctul 1) lit. a) și b) sunt sesizate de directorul, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ sau de către beneficiarii primari ori părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

(3) Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.”, se mai arată în ROFUIP 2024.

Așadar, odată cu începerea noului an școlar, ambele părți vor fi obligate să semneze contracul educațional, altfel apar riscurile unor măsuri punitivi, în funcție de gravitatea situației.