Amendă până la 1.500 de lei pentru proprietarii de câini. RCA-ul pentru animale devine obligatoriu
În urma unor incidente tragice în care persoane au fost atacate și chiar ucise de câini periculoși, autoritățile din România au decis să impună o nouă regulă: proprietarii acestor animale sunt acum obligați să încheie acum RCA pentru câinii lor. La ce sume ar putea ajunge?
Asigurare RCA pentru câinii periculoși
Decizia vine ca răspuns la incidentele recente, inclusiv cel în care o femeie a fost ucisă de câini în timp ce alerga pe Lacul Morii și cazul tragic al unui copil ucis de câini în Parcul Tei. Aceste evenimente au subliniat necesitatea unor măsuri suplimentare de protecție atât pentru public, cât și pentru proprietarii de animale.
Până acum, doar proprietarii de câini considerați periculoși erau obligați să dețină această formă de asigurare. Noua reglementare extinde această obligativitate, oferind despăgubiri și acoperind daunele care ar putea fi cerute în instanță de persoanele vătămate. Aceste despăgubiri pot ajunge la sume considerabile, uneori chiar la câteva zeci de mii de euro.
Deși noua lege se aplică în mod specific câinilor periculoși, toți proprietarii de animale de companie sunt încurajați să ia în considerare încheierea unei astfel de asigurări. Prețul unei polițe de asigurare variază semnificativ, în funcție de suma asigurată, care poate varia între 200 și 100.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: Primarul Ciucu rupe tăcerea despre femeia ucisă de maidanezi în Sectorul 6. Cum explică reacția întârziată
Ce sume trebuie să plătească proprietarii câinilor periculoși
Conform noilor norme, costul asigurărilor variază în funcție de suma asigurată. De exemplu, pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală pe care proprietarul unui câine periculos trebuie să o plătească este de aproximativ 970 de euro. În schimb, pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală se ridică la aproximativ 100 de euro.
Pe lângă introducerea acestei obligativități, legea prevede și sancțiuni pentru proprietarii care nu respectă această cerință. Aceștia pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei dacă sunt prinși fără o asigurare de răspundere civilă valabilă pentru câinii lor.
Această inițiativă legislativă urmărește să îmbunătățească siguranța publică și să minimizeze riscurile asociate cu deținerea câinilor de rase periculoase.
De asemenea, asigurarea de răspundere civilă este văzută ca un pas important în direcția unei mai bune gestionări a incidentelor nefericite în care sunt implicate aceste animale.
Proprietarii de câini sunt îndemnați să ia în serios aceste noi reglementări și să se asigure că sunt în conformitate cu legea, pentru a evita penalitățile și pentru a contribui la un mediu mai sigur pentru toți cetățenii.
CITEȘTE ȘI: Gestul care face diferenţa între viaţă şi moarte atunci când ești atacat de o haită de câini