Amendă de sute de lei pe loc. Cu ce viteză ai voie, de fapt, să circuli prin localitate. Situaţia în care poţi atinge 80 de km/h

de: Stan Nicu
12 10. 2022

Se dă amendă de sute de lei pe loc șoferilor care încalcă noile prevederi ale noului Cod Rutier. Așadar, cu ce viteză ai voie, de fapt, să circuli prin localitate și care este situaţia în care poţi atinge 80 de km/h, vedeți în rândurile de mai jos.

Se dau amenzi uriașe pentru șoferii care fac asta în trafic. Ce trebuie să știe toți cei care au permis de conducere

Mulți șoferi nu știu, însă la începutul acestui an a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Acestuia i-au fost aduse modificări importante în ceea ce privește circulația pe drumurile publice din România.

Modificările Codului Rutier au fost făcute în ideea reducerii numărului de accidente rutiere. În plus, câteva dintre ele au fost aduse pentru a-i mai tempera pe șoferii agresivi din trafic.

Astfel, printre modificări se stabilesc și noi limite de viteză care trebuie aplicate pe unele drumuri din România. Astfel, toți șoferii au obligația să respecte noile modificări, pentru că altfel vir suporta rigorile legii.

Ce se întâmplă cu viteza maximă admisă de lege în localități

Noul Cod Rutier 2022 face referire la regimul de viteză care acum împarte drumurile expres și drumurile naționale europene, atât din punct de vedere al vitezei maxime admise, precum și din punctul de vedere al regimului de circulație care se aplică pe acestea.

Șoferii trebuie să rețină că limita maximă de viteză pe raza localităților nu a fost modificată, rămânând tot la 50 km/h. Sunt și excepții pe anumite sectoare de drum dintr-o localitate, în funcție de gradul de periculozitate, administratorul drumului poate hotărî, în cazul autovehiculelor din categoriile A și B, limite de viteză superioare, dar nu mai mari de 80 km/h.

Unde a fost crescută viteza de circulație. Pe ce drumuri

O altă schimbare, de care unii dintre șoferi se vor bucura, este viteza cu care se circulă pe drumurile DEx (drumurile expres). Pe aceste porțiuni a fost crescută limita de viteză de la 100 de km/h la 120 de km/h.

Bucuria șoferilor va fi una mică, pentru că țara noastră nu are decât 40 de km de DEx.

Limitele maxime de viteză în afara localităților, pentru vehiculele din categoriile A și B

-130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
-110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
-90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1;
-45 km/h pentru tractoare şi mopede.

Cât sunt amenzile pentru depășirea vitezei

Astfel, șoferii care vor încălca noile prevederi ale Codului Rutier în ceea ce privește limitele de viteză vor fi sancționați cu amenzi prevăzute în clasa a IV-a de sancțiuni.

Mai exact, cei care încalcă legea vor primi de la 9 până la 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, în contextul în care punctul de amendă este de 145 de lei.