Amendă de peste 700 de lei pentru şoferii care fac acest gest în trafic. Mulţi români comit această greşeală frecvent
Traficul din Capitală este unul infernal, iar asta o resimțim în fiecare zi. Numărul posesorilor de autovehicule a crescut exponențial în ultimii ani. Conform unor statistici, cel puțin în București, ar fi cam două mașini la un locuitor. În astfel de zile, când traficul ne sufocă, nervii cedează și nu de puține ori folosim în exces claxonul. Problema este că și acest lucru, excesul de claxon, care orice altă exagerare, vine la pachet și cu repercursiuni.
Traficul din București considerat cel mai aglomerat din Europa
Potrivit unui studiu realizat de producătorul GPS TomTom, educația slabă în materie de siguranță rutieră a României contribuie la problemele de trafic ale capitalei. Acest aspect nedorit plasează Bucureștiul pe locul cinci în afara orașelor cu cel mai slab trafic.
Studiul TomTom a arătat că conducerea pe o anumită distanță durează cu aproximativ 50% mai mult în timpul orei de vârf decât atunci când fluxul de trafic este mai fluid. Lipsa locurilor de parcare face ca drumurile principale să se sufoce cu mașinile parcate, ceea ce face ca tranzitul să fie și mai greu.
Aceasta înseamnă că, în medie, bucureștenii petrec 57 de minute în fiecare zi prinși în blocaje. De-a lungul unui an, acest lucru se ridică la echivalentul a nouă zile petrecute batând degetele pe volan în timp ce convoacă toată răbdarea pe care o poți dobândi.
Raportul mașină-persoană al Bucureștiului este imens. În timp ce orașul are în mod oficial o populație de doar 2,1 milioane de locuitori, deși unele estimări îl ridică la 2,6 milioane, există aproximativ 1,3 milioane de vehicule înmatriculate.
Această rată de creștere nu arată semne de încetinire. Peste 30.000 de vehicule au fost înmatriculate în primele patru luni ale anului 2017. De atunci numărul a crescut într-o rată progresivă.
Excesul de claxon duce la amenzi consistente
Traficul din România, și în special din orașele mari și din Capitală ne mănâncă cele mai multe ore din viață. Indiferent de ora la care pleci de acasă este imposibil să nu rămâi blocat în trafic. Nu de puține ori au fost momentele în care șoferii, unii dintre ei, au cedat nervos. Au existat cazuri și de altercații directe în trafic, dar de cele mai multe ori s-au folosit în exces de claxon.
Problema este că orice exces este și amendat, de data asta la propriu, nu la figurat. Poliția Română spune că cele mai multe amenzi s-au dat exact pe această speță, atunci când șoferii s-au folosit în exces de claxon. În Codul Rutier există un paragraf care spune clar următoarele:
“Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”
Asta s-ar traduce prin folosirea cu prudență a claxonului, dar și amendarea șoferilor care s-au folosit în exces de claxon. Amenzile nu sunt deloc mici, polițiștii spunând că pot ajunge până la 725 de lei. Conform legislației amenda pentru folosirea în exces a claxonului este încadrată în categoria a II-a de amenzi, stipulate în Codul Rutier.