Amendă de până la 1.160 de lei pentru șoferii români. Greșeala banală care se sancționează dur
O schimbare stipulată în Codul rutier îi pedepsește pe șoferii români care fac o greșeală banală în trafic. Detaliul, ignorat de foarte mulți conducători auto, se sancționează cu o amendă de până la 1.160 de lei! Ce nu trebuie să faci în această perioadă, când te afli la volan? Mare atenție, avertizează Poliția Română.
Detaliul pe care șoferii români îl ignoră în această perioadă
Potrivit unei modificări a Codului rutier, şoferii care nu respectă obligaţia de a „menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.
Riști o amendă de până la 1.160 de lei
Cu alte cuvinte, având în vedere perioada actuală cu ninsori și viscol, conducătorii auto care nu-şi curăţă parbrizul, luneta şi geamurile laterale de zăpadă riscă să fie opriţi de poliţişti şi să fie amendați usturător. Sfatul agenților de la Rutieră este să te îngrijești ca mașina să fie în regulă înainte de a pleca la drum, în condiții de iarnă.
Valoarea actuală a punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023, în lipsa altor schimbări exprese. Această sumă a fost stabilită de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
Care sunt clasele de sancțiuni în România
Mai trebuie să știi că există cinci clase de amendă, primele patru aplicându-se persoanelor fizice, în timp ce a cincea este valabilă doar persoanelor juridice. Astfel, sancțiunea maximă pentru persoanele fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, iar pentru cele juridice (100 de puncte de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Ești penalizat pe loc dacă nu ai acest act în mașină
Codul Rutier mai spune că participanții la trafic, care nu au toate actele necesare la ei, riscă să primească o amendă de 1.160 de lei. Pe lângă această sancțiune, ei pot primi și patru puncte de penalizare: „Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, se arată în Codul Rutier.
Mare atenție în trafic
„Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul soferi amendade a permite verificarea vehiculului”.