Amendă de minim 1.300 de lei şi dosar penal pentru această greşeală din trafic. Mulţi şoferi ignora regulă şi se urcă aşa la volan
Amendă de minim 1.300 de lei şi dosar penal pentru această greşeală din trafic. Mulţi şoferi ignora această regulă şi se urcă aşa la volan. Care este această regulă prevăzută în Codul Rutier, vedeți în rândurile articolului de mai jos.
Când se pedepsește conducerea unui vehicul cu închisoarea. Ce prevede Codul Rutier
Șoferii care sunt depistați băuți la volan de către Poliția Rutieră pot fi amendați sau chiar se pot alege cu dosar penal, conform Codului Rutier.
Conform legii, în România este toleranță zero pentru șoferii care comit această infracțiune gravă.
Băutul la volan se pedepsește exemplar
Toți cei care urcă băuți la volanul mașinii trebuie să știe că pot rămâne pietoni mult timp dacă sunt surprinși de polițiștii de la Rutieră.
În plus, cei care calcă pe bec pot ajunge chiar și după gratii. Totul depinde de nivelul alcoolemiei depistate.
Când băutul la volan este contravenție
Codul Rutier specifică în mod cât se poate de clar că șoferii nu au voie să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.
Astfel, orice formă de a conduce în stare de ebrietate intră sub incidența legii și se pedepsește potrivit prevederilor Codului Rutier în vigoare.
Contravenția aduce o amendă de până la 2900 de lei
Astfel, dacă un șofer este depistat de polițiștii de la Rutieră cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție.
În acest caz, șoferul respectiv este sancționat cu 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă o amendă între 1.305 și 2.900 lei. Suplimentar, polițiștii îi vor suspenda dreptul de a conduce șoferului respectiv pentru o perioadă de 90 de zile.
Când devine băutul la volan în infracțiune
În cazul în care aparatul etilotest indică o valoare mai mare 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este considerată infracțiune.
Atunci, șoferul este dus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Operațiunea se face doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. Astfel, șoferul în cauză se va alege cu dosar penal.
Refuzul analizelor la spital poate aduce până la 5 ani de închisoare
În cazul în care șoferul depistat băut la volan de către Poliția Rutieră refuză acest lucru, adică analizele la spital, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă penală.
În cazul în care este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere al șoferului va fi anulat.
Nu în ultimul rând, amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun atunci când valoarea alcoolemiei depistate depășește 0,8 mg/l.