Amendă de mii de lei pentru românii care stau la bloc. Ce nu au voie să facă chiar în fața scării, lege ciudată
Începând din luna martie, o categorie din populație riscă să fie amendată drastic. Mai exact se dă amendă de mii de lei pentru românii care stau la bloc. Ce nu au voie aceștia să facă chiar în fața scării. Este o lege foarte ciudată, de care mulți nu au habar.
Românii de la bloc, pasibili de amenzi uriașe în această perioadă. Ce trebuie să știe aceștia pentru a se putea feri
Românii care locuiesc la bloc și intenționează să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie.
Cei care nu vor face cerere către primărie pentru plantarea de flori sau gazon în grădina blocului pot fi aspru pedepsiți.
Galațiul și-a stabilit regulile proprii
Puțini dintre românii care locuiesc la bloc știu, însă în mai multe orașe din România s-a adoptat un regulament care stabilește clar unele măsuri de gospodărire a municipiului.
Aici s-a inclus tot ceea ce este permis sau nu locatarilor de la bloc și nu numai, în spațiul public. Astfel, cei care nu se supun prevederilor legale riscă amenzi uriașe. De exemplu, Consiliul Local din Galați a adoptat în acest sens un regulament care stabilește unele măsuri pentru gospodărirea municipiului.
Plantarea de pomi și plante se face cu voie de la primărie
Acesta prevede că pe lângă faptul că nu ai voie să distrugi, să faci grătare sau să crești animale, altele decât cele de companie, pentru locuitorii de la bloc devine restrictiv și grădinăritul.
Astfel, printre altele, „plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.
În plus, pe lângă autorizația obligatorie de la Primărie, indiferent de ce se plantează, locuitorii din Galați nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructe sau iarbă de gazon.
Ce nu mai au voie gălățenii să facă
De asemenea, este interzisă practicarea de jocuri sportive pe spațiile verzi, agațarea de anunțuri sau indicatoare pe arbori sau culegerea arborilor doborâţi de unele fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice. Pentru toate cele enumerate mai devreme este necesară autorizație din partea Primăriei.
Legea mai arată că pentru întreținerea spațiului verde din fața blocului, orice locatar poate să contribuie, dar numai cu acordul tuturor proprietarilor, în baza hotărârii Adunării Generale a Asociației de Proprietari.
Primăriile vin cu soluții pentru amenajarea spațiilor de pe lângă blocuri
Primăriile din diverse localități organizează tot felul de inițiative care să ducă la amenajare spațiului verde.
Spre exemplu, în 2021, Primăria din Sectorul 6 a pus în dezbatere publică un program de reamenajare a grădinilor de bloc, oferindu-se până la 2.500 de lei pentru plata apei de udat și arbori și flori pentru plantat.
Trebuie spus că prevederile regulamentului de bloc se respectată de către toate persoanele care intră într-un bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași.
Ce stabilește legea 196/2018
„Legea 196/2018 stabileşte şi sancțiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectul proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari”, mai arată legea.