Amendă de aproape 3.000 de lei pe loc dacă lipeşti aşa ceva pe maşină. Legea e clară pentru şoferi acum
Se dă o amendă de aproape 3.000 de lei pe loc dacă lipeşti aşa ceva pe maşină. Legea e clară pentru şoferi acum. Așadar, ce trebuie să facă toți șoferii pentru a evita o astfel de amendă uriașă. vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Amenzi de până la 3000 de lei dacă ai asta lipită de parbriz. Cum poți să eviți amenda
Codul Rutier arată că folosirea de afișe, reclame, inscripții sau atașamente pe parbriz, geamuri din spate sau laterale care îngrădesc sau obturează vizibilitatea constituie contravenție în cadrul celei de-a patra categorii de sancțiuni.
Amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 lei. Așadar, mare grijă. Șoferii care știu că au astfel de lucruri în mașină ar trebui să le dea jos repede. Doar așa evită amenda uriașă.
Nu folosiți folii pe parbriz
În plus, aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” este contravenție și se sancționează tot cu amendă de până la 2.900 de lei.
Conform Codului Rutier 2022, amenzile rutiere se dau în funcție de un element de bază, numit „punct-amendă”. Astfel, cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei.
Codul Rutier 2022 prevede următoarele categorii de amenzi:
-clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
-clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
-clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
-clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
-clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).
Nu postați imagini din trafic
În plus, dacă ai o cameră de bord și vrei să postezi pe social media imaginile pe care le-ai surprins trebuie să te gândești foarte bine, pentru că legea care protejează datele persoanale, celebrul GDPR, ti-ar putea aduce o amendă usturătoare.
Potrivit Codului Rutier 2022, nimeni nu are dreptul să publice imagini cu noi fără să ne solicite acest drept.
Ce trebuie să faci dacă îți împrumuți mașina
Pe de altă parte, șoferii care își împrumută maşina trebuie să știe că își asumă riscuri mai mari decât își pot închipui. În afara faptului că persoana căreia i-a încredințat mașina îi poate avaria autoturismul într-un accident există și o răspundere penală în anumite situații.
La solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unei mașini este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Cât este amenda pentru împrumutarea mașinii
Termenul indicat în cuprinsul solicitării nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se trimite solicitarea. Nu în ultimul rând, persoana care împrumută mașina trebuie să mai știe că, în urma unui accident din vina șoferului care i-a condus autoturismul, asigurarea obligatorie RCA va crește din perspectiva factorului bonus/malus.
Cei care au împrumutat mașina și ignoră solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului vor plăti amenda integral. Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (9 – 20 de puncte-amendă), asta însemnând între 1.305 și 2.900 lei.