Amendă de 5.000 de lei pentru românii care au această plantă în curte. Garda de Mediu aplică sancțiuni drastice

de: Stan Nicu
14 03. 2023

Amendă de 5.000 de lei pentru românii care au această plantă în curte. Persoanele fizice și juridice care dețin terenuri sunt obligate, potrivit legii, să facă să dispară această plantă de pe proprietățile lor. Garda de Mediu va aplica sancțiunile drastice.

Dacă ai această plantă în curte ești pasibil de o amendă de 5000 de lei. Ce plantă trebuie să distrugi

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice, au obligația prin lege să își mențină proprietățile igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie

Ambrozia este o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice, astfel că cei care nu vor eradica această plantă riscă amenzi usturătoare.

Ambrozia creează probleme mari românilor

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor, pentru că o singură astfel de plantă poate elibera până la un miliard de particule de polen, care sunt purtate de vânt sute de metri.

Sezonul ambroziei ține din luna august până în octombrie, iar zilele calde și uscate, în special între orele 10:00-16:00, sunt cele mai sensibile perioade.

De când încep lucrările de distrugere a ambroziei

Astfel, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor prin diferite metode.

Acestea durează până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante, informează Garda de Mediu.

Cât sunt amenzile pentru cei care nu distrug ambrozia

Amenzile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin lege sunt de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru frimele prevăzute la art. 3 din lege.

Conform legii, autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde sunt identificate focare de infestare cu ambrozie.

Cum să combați ambrozia

-Cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului astfel încât să se distrugă toate ramificațiile.

-Cosirea manuală este cea mai indicată pe suprafețe mici, iar utilajele mecanice de tuns iarba sunt indicate pentru alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

Când se aplică erbicide

-Când ambrozia este răspândită în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se face prin lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

-Când ambrozia este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide. Acestea se aplică primăvara devreme când buruiana măsoară 10-15 cm și poate fi recunoscută ușor.