Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care postează astfel de imagini pe Facebook
În multe situații postările pe rețelele de socializare, mai ales când vorbim de lucruri ilegale, au adus și repercursiuni asupra celor care au făcut aceste postări. Mai nou, dacă fotografiați mașini parcate ilegal și vă lăudați cu asta pe rețelele de socializare, s-ar putea să vă treziți cu amenzi usturătoare. Mai ales dacă uitați să „acoperiți” numărul de înmatriculare ale mașinii proprietarului.
„Bunii samariteni” ar putea fi dați în judecată pentru numărul de înmatriculare
Nu de puține ori utilizatorii rețelelor de socialializare, în ideea de a face pe bunul samaritean sau să scoată în evidență anumite nereguli, au postat pe Facebook, Instagram, etc, poze cu astfel de situații. Până aici totul este frumos și în spiritul dreptății, iar genul acesta de postări nu erau sancționate.
Alți internauți, pe diferitele grupuri publice sau private de pe Facebook, de exemplu, au postat și încă mai postează așa-numiții bivoli în trafic. Mai exact cei care parchează ilegal sau unde vor aceștia. Problema este că s-ar putea găsi în postura de a fi dați în judecată de proprietarul prins în această ipostază, dacă numărul de înmatriculare nu a fost acoperit. Legea în această speță spune clar:
„Informațiile referitoare la numărul de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, deoarece conduc la identificarea în mod indirect a proprietarilor – persoane fizice – ale vehiculelor respective.”
Acest aspect este confirmat de altfel și de avocați.
„În situația în care prin postarea respectivă cel care a postat determină și o distrugere a unui bun, atunci postarea atunci se va trage la răspundre penală persoana care prin postare instigă la săvârșirea de infracțiuni.”, spun avocații.
Mai exact, dacă cel surprins parcând ilegal are de suferit de pe urma acestor poze, poate să dea în judecată persoana care le-a publicat, iar sancțiunile pot ajunge și la sume de 30.000 de lei.
Genul acesta de situații sunt ilegale
Atunci când navigați pe site-uri de socializare, cum ar fi Facebook, sau chiar pe site-uri de știri legitime, cum ar fi Impact, Playtech și altele, ați observat că numărul de înmatriculare al unei mașini este de obicei estompat, astfel încât nu-l puteți citi? Răspunsul este evident, pentru a ascunde numărul care identifică acel vehicul și proprietarul său. Dar este de fapt ilegal să arăți un număr de înmatriculare pe Facebook sau oriunde altundeva online?
În România, așa cum spuneam anterior, legea spune clar că aceste informații sunt cu carcater personal, deci este ilegal. Evident, ascunderea numerelor de înmatriculare în imagini se face pentru ca oamenii să nu poată identifica un anumit vehicul, dar de ce este o problemă dacă oamenii văd numărul de înmatriculare al unui vehicul în care este văzută o celebritate, un politician, un sportiv sau oricine altcineva?
Atunci când analizăm motivele pentru care editorii, de exemplu, ascund adesea numărul de înmatriculare în imagini sau pe videoclipuri, se pare că există câteva motive întemeiate pentru a face acest lucru, dar dacă le analizăm mai în profunzime, această practică începe să pară puțin șubredă.
Văzând online numărul de înmatriculare al vehiculului cuiva ar putea permite oamenilor să caute online detaliile acelui vehicul, ceea ce ar putea dezvălui adresa la care este înmatriculat vehiculul. Aceasta ar putea fi adresa de domiciliu a persoanei care a fost văzută în sau cu acel vehicul, existând astfel posibilitatea ca oamenii să hărțuiască, să intimideze, să amenințe, să facă rău sau chiar să deranjeze persoana în cauză.
Ce puteți afla pe baza unui număr de înmatriculare?
Este posibil să aflați destul de multe lucruri dintr-un număr de înmatriculare, dar acesta este de fapt scopul lor. Primul lucru pe care o plăcuță de înmatriculare îl poate dezvălui este vechimea aproximativă a vehiculului și locul în care a fost înmatriculat pentru prima dată, iar oricine poate afla acest lucru.
Desigur, dacă vehiculul are o plăcuță de înmatriculare privată, probabil că nu veți putea afla acest lucru din numărul de înmatriculare, cu excepția cazului în care aveți acces la unele baze de date online, iar asta ține de competența poliției.
Toate aceste probleme legate de posibilitatea de a afla adresa cuiva prin intermediul numărului de înmatriculare se aplică numai dacă cineva are acces la una sau mai multe baze de date care conțin acest tip de informații.
Deși ilegal, poliția a dat sute de amenzi pe baza pozelor cu numărul de înmatriculare
Deși publicarea pe rețelele de socializare a mașinilor și implict numărul de înmatriculare este ilegal, reprezentații Poliției Rutiere spun că au dat mii de amenzi, folosindu-se de aceste poze.
„Polițiștii Brigăzii Rutiere au aplicat peste 32 de mii de amenzi pentru opririle și staționările neregulamentare.”, spun cei de la Poliția Rutieră.
Deși vrem să facem pe bunii samariteni, este bine să cunoaștem și legislația, nu de alta, dar să evităm astfel de situații în care, din dorința de a face un bine, ne trezim că ne facem nouă un rău.