Amendă de 20.000 de lei pentru o firmă care a angajat un bărbat la ‘negru’. Inspectorii nu au avut milă
În ultima vreme au avut loc tot mai multe controale în ceea ce privește buna funcționare a activităților din companii. Nereguli dure au fost găsite la o firmă din Albă, unde au fost aplicate sancțiuni usturătoare. Inspectorii nu au fost deloc blânzi, a dat patronului amenda maximă.
Amendă usturătoare pentru munca la negru
I.T.M. Alba și-a fixat ca obiectiv prioritar în programul de acțiuni pentru anul 2023 combaterea muncii nedeclarate, au informat reprezentanții inspectoratului. Astfel, au început controalele amănunțite și deja au fost găsite o mulțime de nereguli.
Inspectorii de muncă au depistat la o firmă din județ mai multe probleme, printre care și faptul că o persoană mergea la muncă fără forme legale de angajare. Nu au stat pe gânduri și au aplicat imediat sancțiunile în vigoare.
Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 30.000 lei, din care o amendă de 20.000 lei. Cea mai aspră a fost pentru bărbatul care venea la muncă, deși angajatorul lui nu plătea nimic la stat pentru acesta.
Printre altele s-a mai constatat și:
- primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;
- nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
- contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
- neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent; - nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
dosarele personale nu conțin actele necesare angajării; - nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
- nu se păstrează în punctele de lucru copii ale contractelor individuale de muncă.
Sancțiuni dure pentru firmele cu nereguli
Inspectoratul Teritorial de Muncă din București a descoperit numeroase probleme în cadrul unei firme care asigura paza stadionului Ghencea, impunând o amendă semnificativă. Un total de 623 de angajați înregistrați la această firmă nu dispuneau de documentele de angajare necesare.
Vezi și: Vestea oficială pentru oamenii care muncesc „la negru”. Legea promulgată de Klaus Iohannis
În timpul unui control extins, desfășurat în parteneriat cu Jandarmeria Română, s-au identificat nereguli precum activitatea a 16 persoane fără contracte individuale de muncă. Pentru 308 angajați, societatea a raportat contractele de muncă în REVISAL după începerea activității.
De asemenea, 299 de persoane lucrau în exces față de norma de muncă specificată în contractele individuale. Autoritățile nu au fost deloc indulgente, ci pentru fiecare dintre aceste probleme au fost date amenzi de 200.000 de lei. În total, firma are de plătit 600.000 de lei până la o dată impusă de inspectori.
Ce dezavantaje prezintă munca la negru
Munca nedeclarată se traduce prin locuri de muncă nesigure, cu perspective pe termen scurt, lipsite de oportunități de avansare profesională, salarizare sub nivelul pieței și lipsă de protecție socială.
Cei implicați în astfel de activități se confruntă cu efecte negative, reflectate într-o poziție economico-socială precară în comparație cu salariații legal angajați. Sunt multe drepturi de care ei nu beneficiază:
- Vechime în muncă și în specialitate;
- Asigurare pentru riscuri, cum ar fi: invaliditatea, accidentele de orice fel, bolile, maternitatea, bătrânețea, decesul;
- Indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, boli profesionale și accidente de muncă;
- Dreptul la pensie de limită de vârstă sau de invaliditate;
- Indemnizație de șomaj și plăți compensatorii în caz de concedieri;
- Dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare și reconversie profesională, precum și alte măsuri în vederea exercitării unei activități sau ocupării unui loc de muncă;
- Asigurare de sănătate;
- Spitalizare gratuită și medicamente compensate;
- Concediu de odihnă și alte concedii pentru evenimente deosebite: căsătorii, decese, nașterea unui copil în familie, etc.;
- Plata diurnei pentru delegare și a indemnizației de detasare;
- Concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani;
- Acces pe piața creditelor bancare;
- Tichete de masă.
Este datoria fiecărui om să-și găsească un loc de muncă sigur, mai ales din punct de vedere legal. De asemenea, ține de fiecare angajator să-și trateze salariații cu respect și să respecte responsabilitățile față de stat.