Amendă de 15.000 de lei la piață. Ce greșeală majoră lasă comercianții fără agoniseală
La nivel național există problema comercianților din piețele agro-alimentare care nu au acte de proveniență sau etichete. În aceste cazuri amenzile sunt foarte mari. Din păcate mulți comercianți ajungă să scoată bani din buzunare pentru aceste amenzi. Comercianții pot primi amenzi usturătoare chiar și pentru o banală legătură de mărar sau pătrunjel, dacă nu au actele de proveniență sau eticheta la vedere.
Problemele autorităților din piețele agro-alimentare din România
Deși există legislație și cadrul normativ pentru comerțul în piețele agro-alimentare, autoritățile se lovesc aproape în fiecare zi de comercianții care au produse fără o proveniență clară a mărfii. Anual se pierd sute de mii de euro din cauza acestor probleme. Producătorii locali care vor să-și vândă produsele în aceste piețe, deși au actele în regulă, se lovesc și de un alt flagel.
În aproape toate piețele din România există așa-numiții samsari. Aceștia nu fac altceva decât să cumpere la preț de nimic produsele și, ulterior, să le vândă la suprapreț. Această practică a ajuns ceva normal, datorită producătorilor care ajung în situații disperate și vor să scape cât mai repede de anumite produse.
Pe de altă parte, cei care reușesc să intre în piețe, mulți dintre ei necunoscând legislația, își vând produsele fără a avea acte. Conform legsislației, actele de proveniență a mărfii și etichetele sunt obligatorii. În acest scop, autoritățile locale, împreună cu administratorii de piețe, încearcă să-i educe pe comercianți. În unele cazuri se ajunge în situația în care se dau și amenzi imense pentru lipsa acestor documente conforme.
Pentru un mănunchi de mărar fără acte poți plăti 15.000 de lei amendă
Cazurile de produse fără acte de proveniență și etichete s-au înmulțit în ultima vreme în piețele agro-alimentare din România. Autoritățile spun că mulți dintre cei amendați se scuză spunând că nu au știut de aceste lucruri. Mulți producători vin în piețe și-și vând marfa, chiar la prețuri de nimic, dar fără să aibă la vedere etichete cu numele, proveniența produsului și prețul.
Autoritățile locale spun că amenzile pot ajunge și la 15.000 de lei într-o astfel de situație. Cu alte cuvinte, dacă un producător își vinde legăturile de mărar, sau leuștean, fără a avea totul în regulă, riscă să plătească 15.000 de lei. Reglementarea și, implicit, amenzile, sunt pentru toți comercianții din piețele agro-alimentare din țară.
„Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar.”, spun administratorii de piețe.