Amendă de 10.000 de lei pentru șoferii români care comit această greșeală. Ai grijă!
Regulile de circulație devin din ce în ce mai stricte, iar amenzile tot mai mari. Șoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități riscă amenzi uriașe dacă încalcă această regulă.
Amenzi uriașe pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap
Unele locuri sunt rezervate pentru persoanele cu dizabilități. Ele se găsesc la marile supermarket-uri, de exemplu, și poziționate cât mai aproape de intrări, astfel încât cei care suferă de handicap să nu se deplaseze mult. Din comoditate, unii șoferi care nu au probleme parchează pe aceste locuri, lucru care este interzis.
Cei care încalcă această regulă riscă să fie amendați cu sume uriașe, plus mașina ridicată. În prezent, parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap este pedepsită cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei, la care se adaugă banii pe care trebuie să-i plătești celor care ți-au ridicat mașina.
”Conform Legii nr. 145 din 22 iulie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, a transmis Poliţia Română.
„Obiectivul este de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economică’, se mai precizează în lege.
Șoferi amendați în București pentru încălcarea acestei reguli
În urma unei acțiuni desfășurate pentru descurajarea șoferilor care ocupă abuziv locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap, polițiștii locali din București au aplicat amenzi în valoare de 22.000 de lei.
Prin urmare, 21 de astfel de șoferi au fost fost amendați pentru că „în loc sa folosească parcările publice, au preferat să-și lase mașinile pe locurile de parcare destinate persoanelor cu nevoi speciale”.
„Reamintim că, potrivit art. 100 alin. 1 lit. G din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap <parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv>”, susţin poliţiştii locali.
Polițiștii Locali din Capitală au acționat, în principal, în parcările din zona Palatului de Justiţie, a Tribunalului Bucureşti, str. Ion Brezoianu sau sediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din Şoseaua Pipera.