Amendă colosală pentru un pensionar din Bihor care a furat gunoi. Da, ai citit bine!

de: Ștefan R. Apostol
03 06. 2022

Așa cum am mai scris de nenumărate ori, România se sufocă sub maldărele de gunoaie. În aproape fiecare oraș mare, sau chiar localități mai mici, există adevărate focare de infecții, din cauza munților de gunoaie. Autoritățile se chinuie de ani de zile să stopeze aceste situații. Totul devine o misiune din ce în ce mai grea. Deși sunt amenzi care-i pot determina pe cei care aruncă să înceteze, totul este în zadar. Până acum aveau probleme cu cei care aruncă gunoiul, dar autoritățile din județul Bihor au acum probleme și cu hoții de gunoaie.

Criza munților de gunoaie și lipsa de reacție

Pe unde te duci în România, este imposibil ca la ieșirea dintr-un oraș, sau localitate, să nu dai peste, cel puțin, un munte de gunoaie. Realitatea este că România se îneacă în deșeuri. Cele mai multe dintre depozitele de deșeuri sunt supraaglomerate. Companiile de reciclare care se ocupă de reprocesarea deșeurilor din țară riscă să nu producă suficient.

În comparație cu multe țări din blocul european, statul român stă cel mai prost când vine vorba de managementul deșeurilor. În comparație, Germania este lider în domeniul gestionării și reciclării deșeurilor.

Odată cu introducerea sistemului de reciclare, această țară a reușit să reducă cantitatea totală de deșeuri cu 1 milion de tone în fiecare an. Germania reciclează 70% din toate deșeurile produse, ceea ce reprezintă cea mai mare proporție din lume.

De cealaltă parte, Elveția a încetat să mai arunce gunoiul în gropile de gunoi din anul 2000. În prezent recuperează 53% din deșeuri prin recuperarea materialelor. Adică prin reciclare și compostare.

Restul de 47% sunt incinerate pentru energie. Suedia este, de asemenea, extrem de aproape de recuperarea integrală a deșeurilor, cu 99%, iar România, în tot acest timp, primește amenzi după amenzi de la CE pentru neconformare cu politicile de mediu.

Pe lângă poluarea apei și a solului, gunoiul poate polua și aerul. Cercetătorii estimează că mai mult de 40% din deșeurile din lume sunt arse în aer liber, ceea ce poate elibera emisii toxice. Aceste emisii pot cauza probleme respiratorii, alte probleme de sănătate și chiar pot fi o bază de pornire pentru ploile acide.

De la problemele cu gunoiul, la cele cu hoții

Din păcate, un nou fenomen a început să prindă și mai mult contur în România. Nivelul furturilor din depozitele de gunoi și din centrele de reciclare a atins cote „uimitoare”, afirmă o companie națională de gestionare și reciclare a deșeurilor. În general, furturile comise sunt făcute cu scopul de a reutiliza deșeurile altor persoane.

Un astfel de caz a fost relatat recent de „Știrile ProTV”, caz întâmplat în județul Bihor, mai exact în localitatea Tinca. Doi bihoreni au decis să fure aproape tot ce au găsit și considerat ca posibil material reciclabil. Cei doi au fost surprinși de camerele video dintr-o groapă de gunoi din localitatea Tinca.

Conform responsabilului de mediu din Primăria Tinca, cei doi au reușit să sustragă 40 de saci cu materiale reciclabile aflate în această zonă de depozitare. După ce au fost identificați, cei doi au fost amendați de agenții de mediu cu câte 2.500 de lei.

„Au fost peste 40 de saci. Noi i-am pus aici pentru că erau supravegheați, este cameră video. Și, într-o zi, într-o după-amiază, am văzut că ne-au dispărut. Rulând camerele, am găsit făptașii.”, a declarat Ioana Suciu, responsabil de mediu, Primăria Tinca, la Știrile ProTV.

Unul din cei doi, surprins cu sacii în curte, îna fară de amneda dată de cei de la mediu, va fi acum și cercetat de polițiști, pentru furt calificat.