Amenda colosală pe care a primit-o un taximetrist român. A vrut să negocieze tariful cu 3 refugiați ucraineni
Războiul din Ucraina a creat adevărate drame. În afară de morții și răniți din aproape toate orașele mari, mulți dintre ucraineni au ales calea pribegiei, fugind cu doar câteva haine din calea războiului. Datele oficiale anunțate de ONU spun că până la această oră, aproximativ 520.000 de ucrianeni au ales calea refugiului. În România sunt peste 70.000 de refugiați, majoritatea dintre aceștia plecând spre Occident. Dar cei care au ales să rămână aici, sunt ajutați de ONG-uri, dar și de reprezentanți ai statului, cu tot ce au nevoie. Dar, așa cum se întâmplă uneori, există și oameni care profită de astfel de situații pentru a face un ban ușor. Este și cazul a, cel puțin, doi taximetriști din București, prinși de Poliția locală, unul încercând să profite de o familie de ucraineni, altul refuzând să-i ducă la destinație.
Criza refugiaților ucraineni
Organizația Națiunilor Unite a estimat că aproximativ 500.000 de ucraineni au fost deja strămutați ca urmare a invaziei rusești, iar acest număr ar putea crește în cele din urmă la 1 până la 5 milioane. Comunitatea internațională face pregătiri pentru a răspunde nevoilor lor umanitare, deși poate nu suficient de repede.
La doar câteva ore după ce a început asaltul Rusiei, joi dimineața, în Kiev se înregistrau blocaje masive în trafic, bilete de tren epuizate și cozi lungi la bancomate, în timp ce oamenii încercau să fugă fără să știe cât timp vor fi plecați sau dacă se vor mai întoarce vreodată.
„Există o mișcare semnificativă a populației, dar este, de asemenea, greu de spus dacă oamenii se deplasează permanent sau pe termen scurt”, a declarat Irina Saghoyan, directorul pentru Europa de Est al organizației Save the Children, care se află pe teren în Ucraina din 2014.
Deocamdată, Europa Centrală îi primește pe ucraineni cu brațele deschise. Printre țările de primire se numără Polonia, care plănuiește să găzduiască până la 1 milion de ucraineni, precum și România, Ungaria, Slovacia și Moldova.
Dar aceste țări nu sunt echipate în prezent pentru a face față volumului de refugiați care vor sosi probabil la granițele lor în următoarele săptămâni, iar liderii europeni și americani trebuie să se străduiască să ajute la consolidarea acestei capacități. Principalele țări de primire din Europa Centrală pur și simplu nu au capacitatea de a răspunde acestor nevoi pe scară largă și pe termen lung.
Citește și: Toate hotelurile din municipiul Botoșani sunt ocupate de refugiații ucraineni. Mulți dintre ei sunt din Kiev
Doi taximetriști bucureșteni amendați de Poliția Locală
În astfel de situații, din păcate, se dovedește că nu toți sunt empatici cu problemele semenilor, cum este și cazul a doi taximetriști din București, amendați de reprezentații Poliției Locale. În cazul primului, Poliția Locală a trecut la amendarea taximetristului cu 10.000 de lei ca urmare a faptului că acesta a încercat să profite de pe urma clienților săi, refugiați ucraineni.
Celălalt ar fi fost amendat cu 500 de lei pentru că ar fi refuzat să-și ducă clienții, o altă familie de refugiați ucraineni, la unul din hotelurile din Capitală. Cele două incidente au fost explicate într-un comunicat emis de reprezentanții instituției pe Facebook, după cum urmează:
„Sprijinul pentru refugiaţii ucraineni nu este însoţit mereu de intenţii bune. Există, din păcate, printre noi, şi oameni fără scrupule, care nu ezită să profite de pe urma tragediei celor care fug din calea războiului. O astfel de situaţie s-a petrecut marţi dimineaţă, la Autogara Filaret, acolo unde mai multe persoane refugiate din Ucraina căutau îndrumare şi transport către locaţii sigure. Oportunitatea de a face câţiva bani în plus pe spatele celor loviţi de soartă a fost speculată imediat de un şofer de taxi din Capitală care a decis să-şi ofere serviciile.
La mica înţelegere, fără aparat de taxat, în schimbul unor sume de bani cu mult mai mari decât costul real al călătoriei. În aceeaşi zonă, un alt şofer taxi a refuzat să transporte o familie ucraineană, cu doi copii, care dorea să ajungă la un hotel din Bucureşti. Pentru refuz de cursă, conducătorul taxiului a fost amendat cu 500 de lei, iar, ca măsură complementară, s-a dispus reţinerea certificatului profesional.”, precizează Poliţa Locală Bucureşti, pe Facebook.
Citește și: Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov face pregătiri pentru a-i primi pe refugiații ucraineni
Românii îi îmbrățișează pe refugiații ucraineni
Pe la toate punctele de intrare în România, din nordul țării, vin din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni, care sunt preluați fie de ONG-uri, fie de autorități, și transportați către zone de cazare temporare pentru cei care vor să plece mai departe, sau pentru cei care vor să rămână deocamdată pe teritoriul României.
Încă din primele zile societatea civilă s-a mobilizat și au demarat campanii de strângere de produse alimentare, de igienă personală, și nu numai, pentru valul de refugiați veniți din Ucraina. Sunt peste 70.000 de oameni care au trecut granița de nord a României, și pe la punctele de intrare dinspre Odessa. Mulți dintre cei veniți cu trenul din orașul port ucrainean, aveau bilete până spre București. Lucrurile, din păcate, nu se opresc aici, și aproape în fiecare zi vin din ce în ce mai mulți.