Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman pleacă subit din România. Ce s-a întâmplat, de fapt
Luni, 11 ianuarie, Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, într-o vizită de rămas-bun.
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman pleacă subit din România
Mandatul ambasadorului se încheie brusc după evenimentele din SUA cu privire la insurecția fanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului. Încheierea bruscă de mandat al unui ambasador al Statelor Unite în acest mod, este destul de neobișnuită , chiar și în condițiile în care la Casa Albă se va instala o nouă administrație.
În scurtul său mandat de Ambasador al Statelor Unite în România, Zuckerman s-a făcut remarcat prin declarațiile politice belicoase la adresa actorilor politici de la noi din țară.
”Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun.
Ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea părții române pentru activitatea ambasadorului Zuckerman, pe parcursul mandatului acestuia la București, pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral”, transmite MAE.
Cooperarea dintre România și Statele Unite
Potrivit MAE, ministrul de Externe a trecut în revistă realizările făcute pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, pornind de la dialogul politic substanțial la nivel înalt și incluzând progrese concrete în domenii de interes comun.
Printre care și dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia.
10 ani de parteneriat
Potrivit comunicatului MAE, ministrul de Externe a arătat, că în 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și SUA și de la intrarea în vigoare a Acordului cu privire la amplasarea sistemului de apărare anti-rachetă al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.
”Ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue”, se mai arată în comunicatul MAE.