Ambasadorul Israelului în România, despre succesul vaccinării a 40% din populația țării sale: „Sunt două motive”

Israelul este țara cu cele mai multe vaccinări, iar rezultatele au început să se resimtă rapid. La nici o lună de la apariția serului imunizator pe piață, peste 40% din populație a fost vaccinată. În urma primei doze de vaccinare, internarea persoanelor de peste 60 de ani a scăzut cu 60%, un rezultat îmbucurător pentru cetățeni. David Saranga a explicat miercuri seară care este secretul din spatele acestei mobilizări excepționale.

Cum a reușit Israel să vaccineze 3, 5 milioane de cetățeni

Ambasadorul Israelului în România a fost invitat în cursul serii de joi în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, la Antena3, acolo unde a explicat cum a reușit Israel să obțină un record în ceea ce privește vaccinarea populației.

Întrebat de moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea, despre modul în care autoritățile s-au mobilizat, David Saranga a explicat cele două mari avantaje de care dispune țara. Acesta a vorbit despre sistemul de sănătate extrem de bune pus la punct, oferind o bună evidență a tuturor persoanelor și a caracteristicilor acestora.

În al doilea rând, ambasadorul a explicat că în Israel toate persoanele aparțin unei Case de Asigurări, ceea ce oferă stabilitate și siguranță pentru sănătatea publică.

“Cred că sunt două motive principale. În primul rând, faptul că sistemul de sănătate din Israel e foarte înalt. Mai important este faptul că tot sistemul e digitalizat. Asta înseamnă că toate datele persoanelor sunt digitalizate.

Când guvernul a început campania de vaccinare, a fost mult mai uşor să ştim vârsta, unde se găsesc pacienţii, dacă persoanele au boli anterioare. În momentul în care tot sistemul este digitalizat, toate persoanele pot intrat pe aplicaţia respectivă să facă programarea, să vadă rezultatul testului pe care îl face ş.a.m.d.

Al doilea lucru este faptul că în Israel, prin lege, orice cetăţean trebuie să aparţină de o Casă de Asigurare. Sunt patru astfel de Case de Asigurări publice în Israel. Nu sunt pentru profit, iar serviciile pe care le oferă sunt la standarde înalte.

Ambele motive au făcut ca Israelul să reuşească în această campanie de vaccinare”, a explicat ambasadorul statului Israel în România, la Antena3.

Ce efecte a avut până acum vaccinul Pfizer

David Serenga a povestit că este unul dintre posesorii celor două doze de vaccin, fiind considerat deja imun la noul coronavirus.

Potrivit ambasadorului, compania Pfizer a anunțat când se vor vedea rezultatele vaccinării, ceea ce s-a și întâmplat, putând fi cuantificabilă eficiența acestora.

“După primul vaccin, Pfizer ne-a zis că sistemul imunitar va fi mai ridicat. Pfizer ne-a zis că doar după al doilea vaccin, la şapte zile distanţă, numai atunci nivelul de anticorpi creşte. Şi asta vedem şi noi acum.

Studiile făcute pe persoanele care au primit rapelul arată că din 400.000 de persoane, procentul de persoane îmbolnăvite era 0,01%. Adică 40 de persoane din 400.000, asta înseamnă că este eficient”, a explicat David Saranga.

Întrebat dacă are cunoștinte legate de un alt antidot în lupta cu Covid-19, acesta a răspuns că nu, vaccinul fiind singura armă puternică împotriva acestui virus nemilos.

„O să fiu foarte direct. Lumea crede că vom găsi ceva care ne va ajuta. Este ceva uman, natural. Dar după părerea mea, doar când ceva este verificat ştiiţific, doar atunci putem folosi. Şi aici vine vaccinul, care este aprobat de instituţiile de sănătate în care eu am încredere”, a adăugat David Saranga.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI