Alocații copii. Ce valoare vor avea, de fapt, de la 1 ianuarie 2022
Într-o țară care se dorește a fi europeană, copii vor avea parte de alocații majorate cu doar 28 de lei. Acesta a fost anunțul făcut de Guvernul României, pe baza OUG-ului discutat săptămâna trecuă. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2022 micuții vor avea o alocație de 242 de lei.
Guvernul va majora alocațiile celor mici
După multe tergiversări, polemici și scuze, la începutul lunii iunie Ludovic Orban certifica faptul că se vor mări alocațiile celor mici. La acel moment nu se știa exact suma la care va ajunge alocația începând cu data de 1 ianuarie 2022. Deși Ludovic Orban vorbea de două procese de majorare, premierul Florin Cîțu anunța că acest lucru este imposibil. Motivațiile premierului erau legea făcută prost și calculele eronate venite de la Ministerul Muncii.
„Deocamdată nu, următoarea creștere este la 1 ianuarie 2022 și de atunci vor fi anual creșteri. Vor crește în fiecare an și vor crește substanțial. Legea inițială era o lege prost făcută, fără sursă de finanțare. Pe hârtie poți să crești orice. Provocarea pentru cei care scriu astfel de legi să vină să arate de unde poți să crești cheltuielile publice.
Asta fără să pui în pericol finanțele publice sau stabilitatea financiară a României. Este o majorare eșalonată, anul acesta 20%, anul viitor 20% și mergem mai departe.”, a declarat Florin Cîțu, conform Digi24.ro.
S-a stabilit suma pentru alocații, de la 1 ianuarie 2022
Ordonanța de Urgență care va legifera majorarea alocațiilor celor mici a fost discutată săptămâna trecută în ședințele de Guvern. Procentul de 20% stabilit, așa cum anunța Florin Cîțu, se va acorda doar o singură dată pe an. Dacă până acum sumele se situau în jurul valorii de 214 lei pe lună pentru un copil, de la 1 ianuarie alocația va crește la 242 de lei. Cu alte cuvinte majorarea va fi de doar 28 de lei pentru fiecare copil din România, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.
O altă majorare, de 59 de lei, se va resimți la alocațiile copiilor până în 2 ani, sau micuții care au un handicap de sănătate. Cu alte cuvinte Guvernul va crește alocația de la 427 la 486 de lei pe lună. Ordonanța de Urgență mai stabiliește că alocația va fi indexată cu rata medie anuală a inflației începând cu 1 ianuarie 2023.
Dacă ținem cont care este salariu mediu în România, în comparație cu alte state din blocul comunitat european, majorările anunțate de Guvernul Cîțu nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. Florin Cîțu anunța, imediat după preluarea guvernării, că-și dorește să scadă cât mai mult cheltuielile cu asigurările sociale, pensiile și alocațiile copiilor. Iată că acest lucru se întâmplă, începând cu 1 ianuarie 2022, cel puțin cu alocațiile pentru cei mici.