Alocații 2020. Vestea anului pentru părinții din România. Intră bani în plus pe card
Aceasta este vestea anului pentru toți părinții din România. Curtea Constituțională a respins joi, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea guvernului împotriva legii privind dublarea alocațiilor elevilor. Astfel, alocațiile copiilor vor fi dublate cum se anunțase inițial.
Alocații 2020. CCR a respins sesizarea Guvernului de dublare a alocațiilor
Alocațiile copiilor ar putea fi dublate. CCR a respins sesizarea făcută de Guvern în ceea ce privește dublarea alcoațiilor. Guvernul propusese mărirea alocațiilor pe etape. Guvernul decisese, printr-o ordonanță de urgență, majorarea etapizată a alocațiilor, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora.
Astfel, ordonanța de urgență care prevedea creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvernul Orban pe 29 iulie anul acesta. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei de fiecare. Alte patru creşteri, cu câte 20%, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.
CCR a respins și amânarea alocațiilor pentru copii
Cu două săptămâni înainte, pe data de 15 iulie, Curtea Constituțională a României a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocațiilor copiilor, lege adoptată la inițiativa PSD la finalul anului 2019 și care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanță de urgență de Guvernul Orban, care a susținut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei, atât cât reprezintă dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.
De asemenea, Camera Deputaților a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputații Partidului Național Liberal nu au votat nici ”pentru”, nici ”împotrivă”. Ei, atunci, și-au scos cartelele din aparatele de vot.
Ludovic Orban dorea mărirea etapizată a alocațiilor
După asta, în luna ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020. Astfel, pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la Curtea Constituțională a României actul normativ, unde a pierdut.
„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere. Cu siguranță pregătim argumentele pentru a sesiza la Curtea Constituțională”, a declarat duminică Ludovic Orban.
Alocațiile copiilor ar putea fi dublate doar dacă președintele Klaus Iohannis promulgă legea prin care Parlamentul a decis revenirea la dublarea alocațiilor din acest an, după ce Guvernul a eșalonat calendarul de dublare a lor până în 2022.