Alocații 2020. Răsturnare de situație: cât și de când vor crește alocațiile copiilor
După ce au fost puse sub semnul întrebării multă vreme, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Antena 3, alocațiile vor crește cu doar 15% din luna septembrie și tot cu 15% ar urma să se majoreze și punctul de pensie. În schimb, creșterea salariilor profesorilor, tot de la 1 septembrie, potrivit grilei din 2022, are șanse mari să fie înghețată.
Răsturnare de situaţie în privinţa dublării alocaţiilor
Legea dublării alocațiilor a fost un țap ispășitor de-a lungul timpului. În decembrie 2019, Camera Deputaților a adoptat această lege, însă, în ianuarie 2020, Executivul condus de Ludovic Orban a dat ordonanță de urgență pentru prorogarea punerii în aplicare în august 2020. Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins această ordonanță, în timp ce premierul susținea că nu sunt destui bani pentru a mări alocațiile celor mici, un total necesar la bugetul de stat de 6 miliarde de lei.
- Alocațiile urmau să crească progresiv astfel: de la 300 la 600 de lei.
Potrivit sursei menționate, deși există o lege votată în Parlament, ar putea fi vorba, de fapt, despre o mărire a alocațiilor de doar 15%, și nu din august, ci de la 1 septembrie. Cât despre punctul de pensie, chiar dacă ar fi trebuit să crească cu 40%, existând și aici o lege în vigoare votată în Parlament și promulgată de președintele Iohannis, varianta pe care o vrea guvernul este o majorare de 10-15%.
Veste proastă pentru profesori. Salariile lor, în stand by
Salariile dascălilor ar trebui să se mărească cu câteva sute de lei, de la data de 1 septembrie, potrivit grilei din 2020 din Legea salarizării, votată în Parlament și promulgată de șeful de stat. Varianta pe care o vrea guvernul este ca, pentru moment, această mărire de salarii să fie amânată.