Alina Bica, 4 ani de închisoare cu executare. Unde se află acum fosta șefă DIICOT

de: Claudiu Surmei
27 11. 2019

Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar de favorizare a făptuitorului, după ce procesul s-a reluat de la zero, în urma contestației cu privire la constituirea completului de cinci judecători. Decizia magistraților este una definitivă.

Alina Bica a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare

Fosta șefă a DIICOT este dată în urmărire internațională, după ce în anul 2017 a plecat din Costa Rica și și-a înființat o firmă de avocatură în Spania, Amris International Lawyers SLP. Plecarea ei a avut loc cu doar o zi înainte ca Elena Udrea să se întoarcă în România. Cele două bune prietene fugiseră în țara din America Centrală din cauza problemelor cu legea.

Miercuri, 27 noiembrie, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar de favorizare a făptuitorului.

„În majoritate: Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpata Bica Alina Mihaela şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2471/1/2015. În baza art.275 alin. (2) Cod procedură penală obligă apelanta intimată inculpată Bica Alina Mihaela la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina acestuia.

În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 217 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 noiembrie 2019. Cu opinia separată în sensul admiterii apelului declarat de inculpata Bica Alina Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 2471/1/2015, al desfiinţării sentinţei penale apelate şi, în rejudecare, în baza art. 396 alin. 5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, al dispunerii achitării inculpatei Bica Alina Mihaela pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 Cod penal”, au decis judecătorii.