Alimentul românesc care e pe cale de dispariție. Fermierii trag un semnal de alarmă
România, în teorie, poate fi un jucător major în producția de carne de porc. Aici există mult spațiu, o tradiție puternică de consum de carne de porc. DIn păcate, în ultimii 30 de ani, însă, producția de porci din România s-a schimbat, dar nu a crescut.
România, o țară cu un potențial mare în creșterea porcilor
Carnea de porc este cea mai consumată carne din România. Consumul de carne de porc contribuie la peste jumătate din carnea anuală consumată pe cap de locuitor. Cu toate acestea ratele anuale de consum sunt încă ceva mai mici decât media generală a Uniunii Europene.
Datele statisice arată că rata consumului de carne de porc, înregistrată în 2015 în România, de 29,1 kg pe cap de locuitor, este cu mult sub media europeană. În Europa rata ajungea, în același an, la 40,9 kg pe cap de locuitor.
Conform ultimelor cifre înregistrate din 2015, austriecii au consumat cea mai mare cantitate de carne de porc din Europa. Este vorba de aproximativ 56,4 kg pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de cehi, cu 45,6 kg. Cu toate astea numărul porcilor crescuți scade.
România găzduiește peste 4,7 milioane de porci, dintre care 361.200 sunt scroafe reproducătoare, conform datelor din 2016. Numărul total de porci în acel an a scăzut cu puțin peste 4,4%, iar scroafele de reproducție au scăzut cu 3,6% din 13 400 de capete.
Scăderea s-a datorat inițial embargoului alimentar rusesc, stabilit ca o consecință a conflictului geopolitic din jurul Crimeei. Cifrele Asociației Producătorilor de Porc din România (APCPR) spun că țara a fost sufocată de importurile de carne de porc din Europa, la prețuri foarte mici. Importurile masive au obligat producătorii autohtoni să vândă sub costuri. În plus, costurile în creștere a hranei au scos în afara pieței fermierii mai mici.
Dispar porcii românești. Fermierii sunt disperați
Presiunea asupra fermierilor de porci pentru a obține profit în România, pe de altă parte, este imensă. Costurile de producție au crescut în ultimii ani, împingând micii fermieri de porci să renunțe la afaceri. Există un număr destul de mare de crescători de porci cu peste 200 de scroafe în țară, pe care statul le-a propus să plătească 10.000 de euro fiecare pentru a-i ajuta să mențină activitatea.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană a pus stăpânire pe această problemă, deoarece ar fi contrară reglementărilor sale. Reprezentanții crescătorilor de porci din România, prin vocea preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, încearcă să tragă un semnal de alarmă. Trendul importurilor masive și costurile mar vor duce la disparția porcilor românești, spune Ioan Ladoşi, iar autoritățile nu fac nimic pentru a stopa acest declin.
„Există şi paradoxurii. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania este aproape 1 euro 50. Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm.
Noi ca fermieri suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%., pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a declarat în exclusivitate la News Hour With CNN, Ioan Ladoşi.
România și oportunitățile de export la porci
României i s-a interzis să exporte porci vii în 2007, când a fost lovită de Pesta Porcină Clasică. Ulterior, ușile către UE s-au deschis din nou în octombrie 2016, după ce a fost scutită de boală de aproape zece ani.
În mai 2017, României i s-a acordat statutul de țară fără pestă porcină clasică de către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Doar două luni mai târziu, însă, au fost raportate două cazuri de pestă porcină africană n fermele din nordul României.