Vești proaste pentru fermieri! În timp ce un aliment a ajuns extrem de căutat de toată lumea în restaurante și magazine, se pare că acesta este produs la jumătate în ultimii ani în România, fiind importat la greu pentru că există o cerere mare.
Noi date de la Institutul Național de Statistică arată că producția unui aliment ce nu lipsește din multe rețete de mâncare românești a ajuns să fie produs foarte puțin în România de către fermieri, chiar dacă oamenii se bat pe ele și abia așteaptă să îl folosească.
Fermierii au renunțat să mai cultive fasole, ținând cont că nu au avut mână de lucru și nici ajutor din partea statului pentru a putea să facă față investiției. În timp ce fasolea cu ciolan sau cârnați este la mare căutare în restaurantele cu specific românesc, producția a avut de suferit.
De asemenea, locurile unde se găsesc produse mexicane, cum ar fi tacos sau buritos, produse pentru care se folosește fasolea, sunt la mare căutare, mai ales pentru că acest produs este versatil și are o cantitate mare de proteine și poate înlocui carnea.
Din păcate, fasolea nu mai este cultivată în România ca odinioară. O familie de fermieri din Cluj produce acest aliment pe un hectar de teren, producția ajungând doar în piețele volante. Există mai multe probleme pentru care în România nimeni nu mai este preocupat de produs.
Muncitorii se găsesc foarte greu, iar utilajele sunt prea scumpe, mai ales pentru că subvenția nu le este oferită vânzătorilor recoltei, ci doar persoanelor ce procesează fasolea.
„Lucrând la fasole manual, neavând nimic mecanizat, este mai greu.
Nu e foarte favorabilă pentru noi cultura de fasole, pentru că necesită multă forța de muncă și nu avem oameni cu cine să lucrăm.”, a explicat Mihaela Tritean, fermier, pentru știrileprotv.ro.
Mai mult, producția a fost redusă față de acum câțiva ani, mai ales pentru că importurile le pun bețe în roate producătorilor români, existând mari diferențe atunci când vine vorba despre prețurile din piețe sau magazine.
„Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină.
La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă.”, a spus și Mircea Cotuți, agricultor.