Alimentul nociv pe care românii îl consumă în exces. Era considerat gustarea perfectă
Ani de zile, era considerată gustarea perfectă chiar şi de cei care ţineau dieta. Ultimele studii, însă, arată că este foarte periculos pentru sănătate. Acesta este alimentul nociv pe care românii îl consumă în exces.
Orezul expandat, alimentul nociv pe care românii îl consumă în exces
Rondelele de orez expandat au fost, ani de zile, preferatele românilor. Acestea erau recomandate chiar şi celor care ţineau dietă pentru că oferă senzaţie de saţietate şi au puţine calorii. Cercetări recente, însă, demonstrează că tot ce se ştia despre acest aliment este greşit. Conform specialiştilor, orezul expandat conţine o cantitate foarte mare de substanţe cancerigene. Mai mult, are un indice glicemic ridicat care accelerează îmbătrânirea.
Cecetatorii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţă Alimentelor din Suedia au descoperit un nivel ridicat de arsenic în rondelele de orez.
“Acestea nu ar trebui, sub nicio formă, să facă parte din meniul celor mici. În cazul adulţilor, trebuie consumate cu prudenţă şi moderaţie pentru a nu periclita starea de sănătate”, a explicat toxicologul Emma Halldin Ankarberg, conform celor de la Heatlhyfoodteam.com.
Dacă vă întrebaţi care este motivul pentru care aceste produse conţin arsenic, explicaţia dată de specialişti este destul de simplă: această substanţă toxică se găseşte natural în sol şi este absorbită de plante. Orezul, însă, este predispus să absoarbă mai mult decât alte plante.
De ce este periculos arsenicul
Consumat în cantităţi mari, arsenicul poate juca un rol important în apariţia diabetului, a cancerului, a bolilor vasculare şi a celor de plămâni, după cum spun cercetătorii de la Universitatea Dartmouth. Agenţia de Protecţie a Mediului din Statele Unite limitează nivelul de arsenic la zece părţi substanţa la un miliard de părţi de apa. În ceea ce priveşte alimentele, nu exista limite, iar acesta poate fi găsit în fructe, legume, cereal sau rădacinoase.
Din fericire, arsenicul nu se acumulează în corp, ci părăseşte organismul la câteva zile după ce este consumat.