Alimentul necunoscut care poate hrăni peste 100 de milioane de oameni. Va fi o minune în următorii ani

de: Cătălina Burghelea
23 01. 2022

Știai că există un „super-aliment” care ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni, în următorii ani? Potrivit unui studiu, o cultură asemănătoare bananelor are potenţialul de a oferi mâncare populației lumii, odată cu creşterea temperaturilor, cauzată de schimbările climatice. Alimentul minune se găsește într-o țară africană, unde aproximativ 20 de milioane de oameni se bazează pe el pentru hrană. Însă, puțini europeni știu de existența lui.

Alimentul minune pentru populația lumii

O plantă asemănătoare bananelor ar putea salva planeta de foamete, pe măsură ce Terra se confruntă cu schimbările climatice. Alimentul a atras atenția oamenilor de știință din întreaga lume, care spun că acesta va hrăni peste 100 de milioane de oameni.

O plantă asemănătoare bananei crește în Etiopia

Enset, căci despre el este vorba, provine din Etiopia și este un aliment de bază pentru populația acestei țări. Denumită şi „banana falsă”, planta ar putea deveni un super-aliment şi un salvator de vieţi pe măsură ce lumea se confruntă cu încălzirea globală. Noile cercetări sugerează că recolta de enset poate fi cultivată pe o suprafaţă mult mai mare în Africa.

„Enset este o plantă care poate juca un rol foarte important pe planul securităţii alimentare şi a dezvoltării sustenabile”, a precizat medicul Wendawek Abebe de la Universitatea Hawassa din Awasa, Etiopia, potrivit BBC.

Enset este folosit pentru pâine și terci

Planta Enset se aseamănă cu o banană și este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Doar tulpinile şi rădăcinile bogate în amidon sunt comestibile, fiind folosite pentru terci şi pâine. Fructul propriu-zis nu este bun de mâncat.

Cu ajutorul unor modele de lucru şi sondaje agricole, cercetătorii și-au dat seama de potenţialul plantei acum 40 de ani. Aceștia au descoperit că recoltele de enset ar putea hrăni peste 100 de milioane de oameni.

„Are câteva trăsături cu adevărat neobişnuite care o fac absolut unică ca şi cultură”, a spus cercetătorul James Borrell, de la Grădina Botanică Regală din Kew. „Se plantează în orice moment, se recoltează în orice moment şi este perenă. De aceea i se spune copacul împotriva foametei”, a completat specialistul.

Interes tot mai mare pentru găsirea de noi plante comestibile

Schimbările climatice vor afecta serios productivitatea şi distribuţia recoltelor de bază din Africa şi nu numai, în următorii ani. Există deja un interes tot mai mare pentru căutarea de noi plante comestibile. Aproape jumătate din toate caloriile pe care le consumăm provin de la trei specii – orez, grâu și porumb.