Alimentul minune de care fug românii. Face miracole pentru sănătate
Deși nu este foarte îndrăgită, această legumă are foarte multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Ea conține cantități mari de fibre solubile și insolubile, vitamina C și vitamina K, care este necesară unei buni circulații a sângelui.
Alimentul care face miracole pentru sănătate
Este vorba despre broccoli, care este totodată și foarte bogată în fitonutrienți ce micșorează semnificativ riscul de diabet și boli cardiovasculare sau cancer. Nutriționiștii situează această legumă în top 10 al celor mai bune alimente. Ce beneficii are pentru organism:
Borccoli previne artrita
Potrivit mai multor studii broccoli previne artita. Substanța numită sulforafan blochează deteriorarea cartilagiilor, datorită faptului că interceptează o moleculă ce produce inflamația locală.
Broccoli previne cancerul
Potrivit unui raport publicat de Clinical Epigenetics, sulforafanul este foarte benefic și în cazul cancerului de colon, fiind activ în organism chiar și atunci când broccoli nu este consumat zilnic. Cercetătorii cred că sulforafanul determină niște transformări în organism la nivelul genelor. În acest fel, acestea previn creșterea tumorilor
Oamenii de știință susțin că, dacă broccoli este consumat doar de trei ori pe lună, riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară scade cu 40%.
Reduce efectul razelor ultraviolete
Extractul legumei aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectele razelor ultraviolete, fiind astfel benefică și împotriva cancerului de piele.
Broccoli detoxifiază organismul
Compușii cu sulf sunt esențiali datorită faptului că intră în procesul de detoxifiere a ficatului. Conținutul ridicat de sulf are efecte benefice, antivirale și antibiotice.
Beneficiile aduse de borccoli nu se opresc aici. Totodată, leguma este și o sursă bogată de potasiu și calciu. Vitamina C și beta-carotenul ce îl conține protejează ochii de cataractă și ocrotesc celulele de atacul radicalilor care afectează memoria. Există dovezi științifice precum că broccoli diminuează și efectul negativ cauzat de colesterolul rău LDL și ajută la reducerea riscului de diabet.
Cum trebuie să alegem și să gătim brocolli
Broccoli trebuie să aibă floarea compactă și fără degradări exterioare. Culoarea legumei trebuie să fie verde închis, ori cu nuanțe spre purpurii în funcție de specie, fără suprafețe îngălbenite.
ca să își păstreze vitaminele și mineralele, leguma trebuie consumată crudă sau preparată la abur timp de 2-4 minute. 100 de grame de broccoli conțin 34 de calorii, 5,5 grame de glucide, 0,2 grame de lipide și 2,5 grame proteine.
Trebuie să fim totuși atenți
- Broccoli nu este indicat persoanelor care au probleme cu glanda tiroidă deoarece conține substanțe goitrogene care pot interfera cu funcționarea glandei tiroide.
- Nu este recomandat persoanelor care iau medicamente anticoagulante.
- Consumul de broccoli cu pește poate duce la creșterea șanselor de a face nefrolitiază.