Alimentul minune care ți-ar prelungi viața. Așa ai putea ajunge la 100 de ani

de: Sabina Anastasia
10 07. 2023

Un cercetător care a petrecut decenii studiind comunitățile din „blue zone” a descoperit ce aliment ar putea să îți prelungească viața. Dacă îl consumi zilnic, ai putea să ajungi să trăiești chiar și 100 de ani. Află în rândurile de mai jos ce proprietăți prezintă și cum ar trebui să-l integrezi în programul tău alimentar.

Ce aliment ar putea să-ți prelungească viața

Cercetătorul Dan Buettner a petrecut zeci de ani studiind comunitățile din „blue zone”. Termenul neștiințific se referă la anumite regiuni geografice care găzduiesc unii dintre cei mai în vârstă oameni din lume. Comunitățile cu pricina au fost descoperite în Ikaria, Grecia; Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California; și pe insula italiană Sardinia.

Aici, oamenii trăiesc chiar și până la 100 de ani, iar stilul lor de viață nu diferă mult de cel al persoanelor care trăiesc în mediile urbane, spun specialiștii. Există un factor foarte important care joacă un rol esențial când vine vorba despre longevitatea lor, iar acesta are legătură cu dieta.

Oamenii din comunitățile „blue zone” trăiesc o viață lungă și sănătoasă datorită atenției pe care o acordă programului lor alimentar. De cel puțin două ori pe zi, aceștia consumă fasole, a remarcat cercetătorul Dan Buettner.

„În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, fasolea și alte leguminoase au fost – și încă sunt – o componentă majoră a dietei zilnice”, a concluzionat autorul și cercetătorul Dan Buettner, potrivit CNN.

Cum să integrezi fasolele în alimentația ta

Pe lângă fasole, oamenii din „blue zone” consumă și multe plante, despre care specialiștii sunt de părere că influențează în mod pozitiv longevitatea lor. Baza este reprezentată, așa cum am menționat deja, de fasole. Această legumă ar putea să prelungească durata de viață.

Toate soiurile din familia leguminoaselor reprezintă surse importante de nutrienți, dintre care amintim cupru, fier, magneziu, magneziu, potasiu, acid folic, zinc și lizină. Conțin și foarte multe proteine, carbohidrați, minerale, vitamine și antioxidanți care protejează celulele corpului uman, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6.

Cu toate acestea, fiecare tip de fasole are un profil nutrițional diferit, astfel încât recomandat este consumul unei varietăți de fasole, potrivit specialiștilor în nutriție. Contează și modul de integrare a fasolei în alimentație. Compoziția nutrițională poate fi mai scăzută sau mai bogată și în funcție de modul de preparare.

Fasolea roșie, de exemplu, are mai multe fibre decât alte soiuri din aceeași clasă de legume. Fasolea fava reprezintă o sursă importantă de antioxidant luteină. Fasolea neagră, precum și fasolea roșie sunt pline de potasiu. Năutul, în schimb, are foarte mult magneziu, spun cercetătorii.