Alimentul mai dăunător decât fumatul. Toți românii îl au în bucătărie: din păcate, îl consumăm zilnic
În principiu, știm că trebuie să fim atenți la elemente precum E-urile. Coloranți alimentari, arome artificiale și chimicale, toate sunt semne că produsul nu este deloc natural, chiar dacă acesta poate fi sărac din punct de vedere al caloriilor. Imediat ar trebui să ni se îndrepte privirea pe concentrația de sodiu, care în cazul unor alimente, este mai mare decât ar fi normal. Sarea în exces este otravă. Însă, considerat de nutriționiști ca cel mai nociv aliment, zahărul ocupă locul fruntaș în clasamentul ”drogurilor legale”.
Adevărul nespus. Alimentul mai dăunător decât fumatul, pe masa tuturor românilor
Tu știi cât zahăr ai consumat astăzi? Dacă nu știi răspunsul, află că într-un an ajungi să mânânci 40 de kilograme de zahăr. Ce e mai grav este că el este ascuns în 9 din 10 alimente, aduce cancerul și provoacă demența. Pentru unii, este teoria conspirațiilor, pentru medici, zahărul ne omoară încet, dar sigur.
Nu există aliment procesat în România care să nu conțină zahăr, este adevărul dureros. De aceea se și spune că zahărul alb este unul dintre drogurile albe și este chiar mai periculos decât alte droguri pentru simplul fapt că este legal și se vinde peste tot. E drept, este ingredientul care transformă orice prăjitură într-una cu adevărat savuroasă, dar ne îmbolnăvește și chiar ne poate ucide. Până și pâinea este la fel de dulce ca un cozonac.
Pe de altă parte, pentru specialiștii din industria alimentară există argument: este scris pe etichetă. Consumatorul este principalul responsabil, pe principiul cerere și ofertă. În schimb, sub denumirile complicate stau ascunse tot derivate dulci, susține Larisa Petrini, consultant nutriție.
Sirop de zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop de fructoză și sirop din malț de orz, toate sunt zahăr. Mai mare este mirarea când auzim că, pe lângă acestea, producătorii au inventat până la 50 de denumiri ale zahărului periculos. O strategie de marketing pe care nimeni nu o taxează.
Legătura fatală dintre obezitate şi COVID-19. Medicii dau vina pe zahăr
În plină pandemie, obezitatea este unul dintre factorii majori de risc în infecția cu noul coronavirus. Aproape jumătate din cei decedați în România aveau mai multe kilograme în plus față de greutatea normală, iar la 1 din 10 era singura boală asociată.
Cei cu exces ponderal au o cantitate sporită de zahăr în sânge, iar aceasta permite multiplicarea rapidă a virusului în sânge. Așadar, slăbitul nu mai trebuie să trebuie să devină un obiectiv pe termen lung, devine o urgență.