Alimentul folosit de români care ar putea fi din ce în ce mai greu de găsit. Totul din cauza invaziei Rusiei în Ucraina

de: Ștefan R. Apostol
25 05. 2022

O nouă criză se întrevedere la orizont. După criza gazelor, ca urmare a dependenței europene de gazele rusești, un nou moment de criză este pe cale să apară. Unul din cele mai banale condimente, vobind aici de sare, s-ar putea să lipsească în curând din Europa. Unul din motive este închiderea celei mai mari companii producătoare, Artemsil, care se află în Donbas. Efectele acestei decizii, spun specialiștii, se vor resimți în cel mai scurt timp.

Impactul conflictului dintre Rusia și Ucraina asupra comerțului

În 2020, Ucraina a importat bunuri în valoare de 54 de miliarde de dolari și a exportat bunuri în valoare de 49 de miliarde de dolari. Invazia rusă nu va afecta doar fluxurile comerciale ale Ucrainei, ci și fluxurile globale, deoarece Rusia este supusă unor sancțiuni.

În 2020, multe economii din întreaga lume s-au contractat din cauza pandemiei. Un număr mare de factori macroeconomici au înregistrat scăderi puternice. Exporturile globale au scăzut cu aproximativ 7%, conform datelor Comtrade ale ONU.

Exporturile Ucrainei au fost afectate doar moderat, scăzând cu 1,6%. Acesta a fost un semn potențial al unei cereri puternic inelastice pentru bunurile sale. Pentru a pune acest lucru în context, nu numai că a depășit media mondială, dar a depășit semnificativ Rusia, ale cărei exporturi au scăzut cu 21%.

Balanța comercială netă a Ucrainei s-a redus, de asemenea, în 2020, cu aproximativ 6,3 miliarde de dolari. Scăderea importurilor sale a depășit-o pe cea a exporturilor. Ucraina a importat bunuri în valoare de 53,7 miliarde de dolari și a exportat bunuri în valoare de 49,2 miliarde de dolari.

Deși Ucraina a fost doar al 46-lea cel mai mare exportator la nivel mondial în 2020, este specializată în anumite bunuri, iar lumea se bazează pe Ucraina pentru aceste bunuri. Invazia rusă va afecta cel puțin capacitatea Ucrainei pe termen scurt și mediu de a exporta aceste mărfuri.

Bunurile exportate cel mai mult de Ucraina

În 2020, Ucraina a exportat cereale în valoare de peste 9,4 miliarde de dolari. Aproximativ o cincime din totalul exporturilor sale. A fost al doilea cel mai mare exportator de cereale, după SUA. De fapt, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost ușor mai mari decât exporturile de cereale ale Rusiei, adică 9,3 miliarde de dolari.

Exporturile de fier și oțel, în valoare de 7,7 miliarde de dolari, au fost o altă marfă de export notabilă pentru Ucraina. Cu toate acestea, într-un context global, Ucraina este doar al 37-lea cel mai mare exportator. Războiul Rusiei în Ucraina are deja efecte dramatice asupra economiei mondiale, provocând perturbări pe piețele mondiale de alimente, energie și financiare.

Europa ar putea rămâne fără sare

Pe lângă celelalte produse pe care le-a exportat înainte de invazie, Ucraina se afla printre importanții producători și exportatori de sare. De altfel, în zona Donbas, se afla cel mai mare producător de sare, Artemsil. Ca urmare a actualei situații, conducerea companiei lua decizia de a închide Artemsil.

Artemsil, cea mai mare întreprindere de producție de sare din Europa, și-a încetat activitatea în aprilie. Stocul de produse finite a fost eliminat în aprilie. Radio Live Online a fost informat despre acest lucru de către directorul interimar al Artemsil, Viktor Yurin.

„Întreprinderea nu funcționează. În conformitate cu ordinele primite, aceasta și-a suspendat activitatea pentru o perioadă nedeterminată. Bombardamentele sunt constante, iar clădirea administrativă a fost parțial distrusă. Au existat lovituri directe asupra minelor și a depozitului.

Procesul de producție este imposibil. Nu vrem să punem oamenii în pericol. În plus, majoritatea locuitorilor din Soledar, angajați ai Artemsil, au fost deja evacuați. Cea mai mare parte a personalului administrativ și a lucrătorilor ingineri și tehnici nu se află la fața locului”, a declarat Viktor Yurin.

„Va trebui să înlocuim sarea noastră cu sare de import”

Yurin a explicat că întreprinderea s-a închis în aprilie, deoarece a devenit imposibil să expedieze produsele finite de la Soledar pe calea ferată. Directorul Artemsil consideră că Ucraina va trebui acum să importe mai multă sare din străinătate. Potrivit lui Yurin, chiar și consumatorii străini sunt afectați de închiderea Artemsil.

„Pentru ca sarea să fie vândută, trebuie să fie produsă. [Sarea noastră] poate fi găsită cu siguranță în unele magazine. Eu am găsit-o în Kiev și în Vinnitsia. Pe de altă parte, era sare turcească, sare românească…

Atâta timp cât ostilitățile vor persista, va trebui să înlocuim [sarea noastră] cu sare de import. Eram cea mai mare întreprindere de producție de sare din Europa.

Printre clienții noștri obișnuiți se numărau Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan și România”, a mai adăugat acesta, confomr celor de la Pravda.

Un drum turbulent în față

Deși Ucraina este o economie relativ mică din punct de vedere al comerțului mondial, este totuși importantă în ceea ce privește mai multe produse de bază. Invazia rusă va avea un impact global direct asupra unor produse precum semințele de floarea-soarelui, porumbul, orzul și grâul, sau producția de sare.

Ucraina, în aceste exporturi, avea un avantaj comparativ semnificativ. Este, de asemenea, un jucător cheie în cazul altor câteva produse de bază.

Războiul va accentua condițiile economice deja șubrede create de pandemie. Multe companii sunt expuse la conflict. Problemele legate de lanțul de aprovizionare vor continua, în ciuda gândurilor că acestea se vor ameliora în 2022.

În plus, presiunile inflaționiste vor afecta mai multe țări. Sancțiunile decimează deja economia rusă, în timp ce companiile caută să se dezintegreze. Condițiile de investiții în Europa de Est vor slăbi, deoarece investitorii îndeamnă la prudență și așteaptă un rezultat pașnic.

Chiar dacă invazia se va încheia în curând, pentru mulți investitori stabilitatea politică va crește semnificativ ca factor cheie de selecție a amplasamentelor în întreaga Europă Centrală și de Est.