Alimentul de bază care se va scumpi din nou. Va ajunge la preţuri uriaşe, puţini români şi-l vor mai putea permite
Vești proaste pentru români. Un aliment de bază va suferi noi scumpiri, astfel că aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru un coș de cumpărături. Iată despre ce produs este vorba. Producția scăzută din 2023 a dus la această situație nedorită.
Alertă alimentară: noi scumpiri la raft
Valul de scumpiri care a cuprins în ultima perioadă România i-a făcut pe cetățeni să scoată mai mulți bani din buzunar, iar tendința de creștere a prețurilor pare să fie una accentuată.
Modificările Codului Fiscal, inflația care pare să nu se mai oprească, dar și avertismentele agricultorilor, potrivit cărora, din această toamnă, unele produse vor fi mai scumpe din cauza secetei, sunt doar câteva aspectele care au dus la creșteri masive de prețuri.
Producția a fost foarte scăzută
Din păcate, în acest an, producția de floarea soarelui este una vizibil mai mică, aspect care se va resimți din plin atunci când vine vorba de prețurile de la raft. Astfel, în perioada următoare, uleiul ar urma să se scumpească din nou.
Fermierii spun că vremea din acest sezon a dus la cea mai slabă recoltă din ultimii cinci ani. Dar această situație nu este doar în România, pentru că și alte țări din Europa au anunțat recolte mai scăzute din cauza secetei.
”Producția de floarea soarelui de anul acesta este un pic mai mică față de anul trecut chiar m-am uitat pe datele statisticii pe 3 ani. Anul trecut aveam 2.228 de kilograme și acum undeva la 2100”, a spus Mita Enache, directorul Direcției pentru Agricultură Prahova.
Citește și: Ce trebuie să faci pentru a primi ulei gratuit de la supermarket. Mulţi români habar nu au de ofertă
Prețurile sunt deja mari
Analiștii se așteaptă ca țara noastră să producă, în acest an, cel mult 2,3 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. În condițiile în care România este capabilă să producă, în condiții ideale, trei milioane de tone.
Producția mică și calitatea slabă a semințelor va afecta, cel mai mult, industria uleiului. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât prețurile pentru un litru de ulei sunt deja foarte mari.
Potrivit datelor, în ultimele patru luni, în România au intrat 83.000 de tone de ulei numai din Ucraina.