Alimentul considerat sănătos care este periculos, de fapt. Alerta dată de un specialist: este consumat de milioane de români

de: Stan Nicu
27 05. 2023

Românii încearcă să mănânce sănătos. Apelează la legume și fructe, pește, în ideea de a avea o viață sănătoasă. Acum s-a aflat care este alimentul considerat sănătos, dar care este foarte periculos, de fapt. Este alertă dată de un specialist, în contextul în care este consumat de milioane de români.

Un aliment despre care se credea că este sănătos este, de fapt, foarte periculos. Anunțul specialiștilor în sănătate

O alimentație sănătoasă și echilibrată este vitală pentru o bună sănătate fizică și psihică.

Cu toate astea, de multe ori facem greșeala de a include anumite alimente în alimentația noastră crezând că sunt sănătoase, însă nu sunt.

Orezul alb, un aliment periculos

Miguel Angel Martínez-González, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea din Navarra și autorul cărții „Ce mănânci? Știința și conștiința să reziste”, a lansat un avertisment serios despre unul dintre cele mai consumate alimente din lume.

Astfel, expertul avertizează că acesta nu este unul dintre cele mai recomandate alimente, după cum relatează „El Español”. Acesta este orezul alb, care se obține din orez cu cereale integrale, printr-un proces de rafinare în care tărâțele și germenii sunt îndepărtați.

Rafinarea face orezul periculos

Acest proces îl face un aliment cu un indice glicemic ridicat, ceea ce, simplu spus, înseamnă că organismul îl transformă rapid în glucoză, provocând creșteri ale nivelului de zahăr din sânge.

Acest lucru face ca acesta să fie similar cu consumul de zahăr și, prin urmare, crește riscul de boli cum ar fi diabetul de tip 2 și obezitatea.

Astfel, specialistul spune că orezul nu ar trebui să fie eliminat cu totul din alimentație. Ideal este să alegem întotdeauna varianta integrală, o alternativă mult mai sănătoasă. Aceasta, conținând tărâțe și germeni, va fi o sursă mai bogată de vitamine, minerale și fibre.

Orezul brun, un produs sănătos

De asemenea, conform unui studiu publicat în jurnalul „BMJ”, consumul de orez brun reduce riscul bolilor cardiovasculare și respiratorii, precum și al diabetului cu 17%.

Astfel, orezul brun este bogat în vitaminele A și grupa B care întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv și nervos. În plus, toți acești nutrienți vor furniza mai multă energie.

Orezul brun crește colosterolul bun

În plus, orezul brun este bogat în minerale precum magneziu, potasiu, sodiu sau fier, care, printre alte beneficii, cresc nivelul bun de colesterol.

Nu în ultimul rând, dacă orezul brun este apreciat pentru ceva, este pentru proprietățile sale antioxidante. Combate daunele oxidative de la radicalii liberi și previne îmbătrânirea prematură a pielii și a celulelor.