Alimentul care va fi un lux pentru masa de Crăciun. Prețul o ia razna până în decembrie

de: Ioana Bucur
25 10. 2022

Se anunță o iarnă dificilă, din punct de vedere financiar, pentru foarte mulți români, scumpirile resimțindu-se din plin mai ales în perioada sărbătorilor. Specialiștii din domeniu vin cu un avertisment îngrijorător, un aliment nelipsit de pe masa de Crăciun va deveni un lux în acest an. Prețurile vor exploda în luna decembrie.

Masa de Crăciun a românilor, din ce în ce mai scumpă

Nu doar facturile se scumpesc în următoarea perioadă, ci și vizitele la supermarketuri, magazine și piețe. Pe măsură ce ne apropiem de sezonul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, apar primele vești despre evoluția prețurilor celor mai cumpărate produse în această perioadă.

În contextul exploziei prețurilor la energie, se va produce o reacție în lanț, la capătul căreia se vor găsi produse alimentare mai scumpe pe rafturile magazinelor. Se va întâmpla și în cazul unui aliment nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, un ingredient din care se prepară aproape toate produsele tradiționale. Fermierii avertizează că, în luna decembrie, am putea da chiar dublu față de anii precedenți.

Acum, românii pot cumpăra carne de porc pentru în jur de 30 de lei kilogramul. Peste doar câteva săptămâni, se va ajunge la 60 de lei pentru aceeași cantitate.

Fenomenul a fost explicat de Dimitrie Muscă, fermier.

„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus”, a spus Dimitrie Muscă, potrivit Antena 3.

„Nu reușim să rezistăm”

Acesta a explicat că, în prezent, România produce doar 15% din carnea de porc de pe piață, un procent ce riscă să scadă din pricina pestei porcine ce continuă să facă ravagii în țară.

„Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc. Dar și acest procent se va diminua în mod drastic datorită faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră.

Citeam că din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au fost pozitivi și asta înseamnă că aceștia infectează în continuare”, a continuat fermierul.

Singura soluție, potrivit acestuia, ar fi intervenția statului. „Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul a inputurilor pe care noi le folosim în creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce că vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”.