Schimbare importantă în industria alimentară din România! Un aliment va fi interzis în România. Toţi românii îl consumă, însă habar nu au cât rău le poate face.
Un proiect de lege al senatorului USR Adrian Wiener a trecut de Camera Deputaţilor şi prevede schimbări importante în industria alimentară din România. Mai exact, produse precum margarina, chipsurile, produsele semipreparate sau popcornul la microunde ar putea dispărea din alimentaţia românilor.
Astfel, se va limita consumul de acizi graşi trans sau “grăsimi rele”. Wiener a explicat motivaţia acestui proiect pe pagina sa de Facebook: România este una dintre ţările europene cu cel mai mare consum de acest tip de grăsimi.
„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni.
Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans. Iată că acum totuși Camera Deputaților a decis, ca pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate și va fi promulgată de președintele Iohanis.
Este un pas uriaș spre civilizație alimentară, e un început foarte bun. Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas uriaş spre civilitate alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere”, a scris senatorul, pe reţeaua de socializare.
Se pare că noul proiect ar putea intra în vigoare de pe 1 aprilie 2021, iar consecinţa principală ar fi reducerea riscului de îmbolnăvire a populaţiei cu boli cardiovasculare. De asemenea, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor efectua periodic controale pentru produsele amintite mai sus.
Desigur, atunci când alimentele nu vor respecta legea, acestea vor fi retrase de pe rafturile magazinelor.
Acizii trans sunt nişte grăsimi folosite în produse semipreparate, anumite produse de panificaţie, margarină, dulciuri, sosuri, chipsuri şi popcorn pentru microunde. Efectele acestora sunt teribile pentru sănătate, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: diabet zaharat, obezitate, boli cardiovasculare, Alzeimer, infertilitate.
În Europa, doar trei ţări au adoptat legislaţia necesară eliminării grăsimilor trans din producţia alimentară: Austria, Danemarca şi Ungaria.